Joaquim Rodriguez baalde ervan dat hij zaterdag geen eremetaal wist te veroveren in zijn allerlaatste wedstrijd als prof, de wegwedstrijd op de Olympische Spelen.

De 37-jarige Spanjaard had naar eigen zeggen kans op een podiumplek, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats in Rio de Janeiro.

"Jammer. Ik had namelijk de benen voor een medaille", analyseerde Rodriguez de door Greg Van Avermaet gewonnen koers op de website van de Spaanse wielerbond.

Rodriguez kondigde vorige maand al aan dat hij aan zijn laatste seizoen als profrenner bezig was en bevestigde zaterdag in Brazilië dat hij zijn laatste koers gereden had. "Ik heb altijd gezegd dat ik hier met pensioen zou gaan."

Ondanks zijn teleurstellende klassering vormde de olympische wegrace toch een mooi slot van zijn imposante carrière, stelde 'Purito' vast. "Als je het maximale geeft, kun je niet meer wensen", aldus Rodriguez, die had genoten van de "olympische ervaring".

"We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, maar niet zó moeilijk. Het was een koers die op en neer ging in warme en vochtige omstandigheden."

Palmares

Rodriguez begon zijn profloopbaan in 2001 in dienst van ONCE en reed de laatste zeven seizoenen voor het Russische Katusha. De Catalaan kroonde zich drie keer tot winnaar van het klassement van de UCI WorldTour.

Op zijn palmares prijken verder onder meer de Ronde van Lombardije, de Waalse Pijl, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Baskenland, de Ronde van Burgos en het Spaanse kampioenschap.

De Catalaan won in totaal drie Touretappes en eindigde in 2013 als derde in het algemeen klassement. In de Giro schreef hij twee ritten op zijn naam en kroonde hij zich in 2012 tot winnaar van het puntenklassement.

Met liefst negen dagzeges was de Vuelta de favoriete grote wedstrijd van Rodriguez, die vorig jaar nog beslag legde op de bergtrui in de Spaanse rittenkoers.