Lizzie Armitstead zegt in een verklaring dat ze met "opgeheven hoofd" zal deelnemen aan de Olympische Spelen in de Rio de Janeiro.

De Britse wielrenster kwam deze week in opspraak nadat bekend werd dat ze ondanks drie gemiste dopingcontroles toch mag meedoen aan de Spelen.

Het missen van drie dopingtests staat gelijk aan een positieve dopingcontrole en dus werd de wereldkampioene van 2016 tijdelijk geschorst.

De 27-jarige Armitstead vocht haar schorsing evenwel succesvol aan bij het internationale sporttribunaal CAS en mag nu toch meedoen aan de wegwedstrijd in Rio.

Op haar Facebookpagina zegt ze het volgende: "Het spijt me dat mensen het geloof in de sport zijn verloren. Maar ik ben een voorbeeld van iemand die alles bereikt met hard werken en toewijding. Ik haat dopingzondaars en wat ze hebben gedaan."

Omstandigheden

In haar lange verklaring gaf Armitstead aan onder welke omstandigheden ze haar testen had gemist. Bij de eerste test had een controleur niet juist gehandeld, bij de tweede had ze zelf een fout gemaakt met het doorgeven van haar whereabouts en bij het missen van de laatste controle zouden familie-omstandigheden hebben meegespeeld.

"Ik ben dit jaar zestien keer getest en heb in mijn leven nog nooit een positieve controle afgelegd. Ik heb integriteit altijd hoog in het vaandel staan", aldus Armitstead.

De Britse geldt als één van de kanshebsters voor olympisch goud bij de wegwedstrijd. Ze won eerder dit jaar onder meer Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen.

Armitstead behaalde vier jaar geleden in Londen het zilver in de wegwedstrijd achter Marianne Vos.