Richie Porte bewees woensdag in de eerste van vier zware Alpenetappes in de Tour de France dat hij een grote concurrent zal zijn voor Bauke Mollema in de strijd om een podiumplaats in Parijs.

Porte was op de zware slotklim naar Finhaut-Emosson de enige renner in de favorietengroep die een succesvolle aanval wist te plaatsen. Alleen zijn voormalig ploegmaat Chris Froome kon het wiel van de Australiër houden in de laatste twee kilometer.

"Het was een goede dag voor mij", aldus de 31-jarige Porte. "Ik voelde me sterk vandaag en ben blij met hoe de rit verlopen is. Ik wil heel graag het podium halen in Parijs, dus daarom moet ik dit soort aanvallen wel proberen."

De kopman van BMC, die in de tweede etappe door materiaalpech op het verkeerde moment 1.45 minuten verloor, klom in het klassement naar de zesde plaats op 4.27 minuten van Froome en precies twee minuten van de nummer twee Mollema.

"Ik sprak vanochtend met mijn ploegleiders en zij zeiden tegen mij dat ik mijn hoofd moest gebruiken vandaag en dat als ik me goed voelde, dat moest ik aanvallen. Ik zal ook wel moeten met mijn huidige positie in het klassement. Froome was de enige die kon volgen, het is een goed teken dat we een mooi gaatje wisten te slaan."

Eigen kansen

Porte mag dit jaar voor het eerst voor zijn eigen kansen gaan in de Tour, nadat hij de laatste jaren de meesterknecht was Froome bij Team Sky.

"Ik heb nogal een andere rol dan in vorige Tours, maar ik geniet ervan. Het team heeft ook heel veel vertrouwen in mij. Maar ik weet dat er nog drie heel zware dagen aankomen voor de slotrit naar Parijs."

Donderdag volgt eerst een klimtijdrit van zeventien kilometer. "Ik houd wel van klimtijdritten", zegt Porte. "Ik heb vandaag laten zien dat ik bergop in goeden doen ben, dus ik zal proberen morgen nog wat tijd te pakken."