Ellen van Dijk is de leiderstrui in de Ronde van Thüringen woensdag kwijtgeraakt. In de zesde etappe, de koninginnenrit, kon de Nederlandse wielrenster niet met de besten mee en verloor ze veel tijd.

De zege in Schleiz ging naar de Australische Amanda Spratt, die haar medevluchtster Elena Cechinni net voorbleef. De Italiaanse nam wel de leiding in het algemeen klassement over.

Het peloton kwam bijna vijf minuten na de winnares binnen. Annemiek van Vleuten won de sprint voor Marianne Vos, de renster van Rabo Liv die al drie ritzeges in deze Ronde van Thüringen op haar naam heeft staan.

Vos is na haar vierde plaats zeker van de trui voor het puntenklassement. In de nieuwe tussenstand heeft Cechinni 3.05 voorsprong op Spratt. Van Dijk is nu derde op 3.20 van de klassementsleidster.

De Ronde van Thüringen eindigt donderdag met een 131 kilometer lange rit. Voor het klassement maakt Rabo Liv zich niet veel illusies meer.

"Wij hebben onze doelen al bereikt met drie ritzeges en het tanken van een flinke dosis zelfvertrouwen door Marianne", aldus ploegleider Eric van den Boom.