De concurrentie kondigde dinsdag aan dat ze Chris Froome wilde aanvallen in de Alpen, maar woensdag in de zeventiende rit van de Tour maakten Wout Poels en zijn ploeggenoten bij Team Sky weer praktisch alle aanvalspogingen ongedaan.

"De andere renners hebben wel geprobeerd om aan te vallen. Maar ja, het lukt niet altijd", aldus Poels met een glimlach in gesprek met NU.nl.

Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Daniel Martin reden op de slotklim naar Finhaut-Emosson even voor de groep met favorieten, maar ze werden stuk voor stuk snel weer ingelopen door de Sky-renners Mikel Nieve en Poels.

"Het is supercool als je iemand ziet aanvallen en hem vanzelf terug ziet komen, ook al blijf je zelf hetzelfde tempo rijden", zegt de Limburger. "Ik snap wel dat het voor de kijker misschien wat saai is, maar op de fiets is het heel gaaf om te doen."

"Voor ons maakt het natuurlijk ook niet zoveel uit of het saai is. Bij voetbalwedstrijden hoor je soms ook mensen klagen dat er gewonnen wordt met lelijk spel. Dan denk ik altijd: het gaat om het winnen."

Alleen de aanval van Richie Porte in de laatste twee kilometer was te machtig voor de knechten van Froome, maar de geletruidrager wist zelf de Australiër bij te houden. "Het was zeker een sterke aanval van Porte", stelt Poels. "Maar Chris zat nog in zijn wiel, dus dat is goed genoeg."

Parijs

Froome pakte zo tijd op al zijn concurrenten behalve Porte, de nummer zes van het klassement. De nummer twee Bauke Mollema, die samen met Poels over de streep kwam, verloor veertig seconden op de Brit en staat in het klassement nu al op 2.27 minuten.

"De Tour is nog niet beslist", zegt Poels. "Laten we eerlijk zijn: het ziet er goed uit, maar we kunnen nu niet rustig achterover gaan leunen in de resterende etappes. Dat is het gevaarlijkste en stomste wat je kan doen, denken dat de winst al binnen is en je concurrentie niet meer serieus nemen."

De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik weet ook dat Froome vorig jaar in de voorlaatste etappe van de Tour naar l'Alpe d'Huez nog zo'n anderhalve minuut verloor op Nairo Quintana en zo bijna de eindzege verspeelde.

"Daarom moeten we blijven vechten. Vorig jaar werd Chris aan het eind van de Tour een beetje ziek, dus hopelijk blijft hij nu gezond en komen er ook geen valpartijen. Want het zou echt supergaaf zijn om weer met de gele trui naar Parijs te rijden."