Bauke Mollema heeft woensdag tijd verspeeld op de concurrentie. De klimmer van Trek kon in de eerste Alpenetappe niet volgen, maar behoudt wel zijn tweede plaats. De Rus Ilnur Zakarin won de rit.

Mollema moest er vanaf toen geletruidrager Chris Froome reageerde op een versnelling van Richie Porte. De Groninger pakte direct zijn eigen tempo en kwam ruim een halve minuut na Froome over de meet.

Mollema heeft in het klassement nu een achterstand van 2 minuut en 27 seconden op Froome. Zijn voorsprong op nummer drie Adam Yates is nog maar 26 seconden.

De favorieten hielden elkaar lang in de gaten op de slotklim naar Finhaut-Emosson. Onder anderen Nairo Quintana waagde een poging maar kon niet wegkomen.

De Colombiaan van Movistar verloor in de slotmeters zelfs nog wat seconden op zijn concurrenten in de strijd om een podiumplaats, al kwam hij wel voor Mollema binnen.

Zakarin

Zakarin maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep, die pas na 80 kilometer was ontstaan. De vluchters kregen direct een flinke marge, die zelfs opliep tot een minuut of veertien.

Vooraan zaten ook onder andere Stef Clement en Peter Sagan. De Slowaak pakte onderweg de volle buit bij een tussensprint en verzekerde zich daardoor voortijdig van de groene trui. 

Clement deed veel kopwerk voor zijn ploeggenoot Jarlinson Pantano en haakte voorin af toen het tempo omhoog ging. Hij kwam als achtste over de finish in Finhaut-Emosson.

Zakarin was op een dikke 6 kilometer van de meet ontsnapt bij Pantano en de Pool Rafal Majka. Die twee waren er op de voorlaatste klim vandoor gegaan, maar kregen daarna gezelschap van Zakarin. De Rus ging er daarna vandoor en bleef uit de greep van de rest.

Pantano bereikte op een kleine minuut als tweede de meet, terwijl Majka even later als derde over de meet reed.

Sky

In de groep met favorieten hielden de ploegen van geletruidrager Froome (Sky) en Fabio Aru (Astana) het tempo hoog. Tejay Van Garderen, achtste in het klassement, viel daardoor al snel weg.

Mollema kon aanvankelijk steeds goed meekomen bij alle demarrages. Alejandro Valverde had meer moeite. De nummer vijf van het klassement moest lossen na een aanval van Dan Martin.

Toen Froome op een dikke kilometer achter Porte aanging, moest Mollema eraf. Hij moest zijn concurrenten in de strijd om de podiumplaatsen laten gaan en zag nummer drie Adam Yates een halve minuut terugpakken.

Donderdag staat de renners een korte, maar zware klimtijdrit te verwachten. De renners rijden over een parcours van zeventien kilometer van Sallanches naar Megève.