Wielrennen

Vanmarcke voelde geen extra druk door uitblijven ritzege Lotto-Jumbo

Sep Vanmarcke mocht maandag in de zestiende rit voor de enige keer deze Tour voor zijn eigen kansen gaan, in de hoop dat hij Lotto-Jumbo de eerste ritzege van deze Ronde van Frankrijk kon schenken.

"Maar ik voelde geen extra druk vandaag omdat we deze Tour nog geen etappe gewonnen hebben", aldus Vanmarcke, die als zevende over de streep kwam in Bern.

"Van onze sprinttrein voor Dylan Groenwegen mocht je ook nog niet direct verwachten dat een rit konden winnen, het was vooral de trein op de rails krijgen."

"En Wilco Kelderman moet door zijn valpartij ruim een week geleden eerst zijn goede gevoel terugkrijgen, hopelijk kan hij in de Alpen dan nog wat doen."

"Ik denk dat we als ploeg allemaal een goed niveau hebben hier in Frankrijk, alleen is dat nog niet vertaald in etappezeges. Maar dat geldt voor veel ploegen deze Tour."

Aanval

Vanmarcke is deze Tour vooral een belangrijke schakel in de sprinttrein, maar met twee korte klimmetjes en een stukje over kasseien was de finale in Bern zeer geschikt voor de Belgische klassiekerspecialist.

"Ik had voor de Tour niet het plan om eigen doelstellingen te hebben, maar zaterdag zei ploegleider Merijn Zeeman dat de etappe van vandaag wel een rit voor mij kon zijn. Ik heb geprobeerd de rit als een klassieker te zien, maar het nadeel was dat je hier maar één kans kreeg, op de heuvel."

Vanmarcke viel ook aan op de dat kasseienklimmetje op iets minder dan twee kilometer van de streep.

"Die aanval was eigenlijk niet gepland. Achteraf kan ik misschien spijt hebben dat ik niet gewacht heb, maar ik zat helemaal vooraan op de kasseistrook en iedereen zat al op z'n tandvlees."

Vanmarcke kreeg Ramunas Navardauskas met zich mee, maar vooral door de inspanningen van Giant-Alpecin-renner Warren Barguil werd het duo snel weer teruggepakt. In de door Peter Sagan gewonnen sprint werd Vanmarcke zevende.

"Dit was eigenlijk mijn enige kans deze Tour en ik ben blij dat ik vol heb kunnen meestrijden, aldus de Vlaming. "Het is jammer dat ik er niet meer heb uitgehaald, maar ik zat er wel bij."

Lees meer over:
Tip de redactie