Wielrennen

Giant-Alpecin geniet van 'ontzettend sterke' Dumoulin

Tom Dumoulin won in de afgelopen twaalf maanden al een tijdrit in de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië, maar zijn zege vrijdag in de chronorace in de Tour de France was gezien het deelnemersveld waarschijnlijk de meest indrukwekkende.

"Dit was én op een lastig parcours én in de Tour de France én iedereen was erbij, dus dat geeft wel een goede indicatie van wat Tom kan", aldus ploegleider Marc Reef van Giant-Alpecin in Le Caverne de Pont, waar Dumoulin na een tijdrit van 37,5 kilometer liefst 1 minuut en 3 seconden sneller was dan de nummer twee Chris Froome.

De 25-jarige Limburger boekte in Frankrijk zijn negende grote tijdritzege sinds 2014. Hij zei zelf nog voordat duidelijk was dat hij gewonnen had, dat hij zich geen betere tijdrit kon herinneren in de afgelopen jaren.

"Ik vind het moeilijk om aan te geven of dit zijn beste tijdrit ooit was", zegt Reef, die in de auto achter Dumoulin zat. "Ik weet wel dat het echt een heel goede tijdrit was."

"De start is altijd moeilijk voor Tom, maar op de eerste klim zat er al heel veel power achter. En hij kon dat doortrekken en vasthouden, want ook de laatste klim knalde hij nog omhoog. Als je op mannen als Tony Martin en Rohan Dennis zo'n twee minuten pakt, dan kun je niet anders stellen dan dat het ontzettend sterk is wat Tom hier heeft laten zien."

Verkennen

Dumoulin begon vrijdag aan de tijdrit zonder dat hij het parcours al op de fiets had afgelegd. De bedoeling was dat hij de route donderdag na de twaalfde rit nog zou verkennen, maar de afdaling vanaf de Mont Ventoux duurde zo lang, dat ploeg en renner daarvan afzagen.

"Tom heeft 's ochtends het parcours wel met de auto bekeken", stelt Reef. "En Adriaan Helmantel (de trainer van Giant-Alpecin en Dumoulin, red.) is hier in mei geweest en toen heeft hij het parcours gereden en gefilmd."

De harde wind bleek uiteindelijk de gevaarlijkste factor van de rit tegen de klok. Dumoulin koos ervoor om met een dicht achterwiel te rijden, hoewel de wind daar meer vat op heeft dan op een open wiel.

"Wij geven hem daarin advies, maar uiteindelijk maakt Tom die keuze zelf, want hij moet het doen", legt Reef uit. "We gingen hier voor de winst, dus dan moet je ook enig risico nemen en een dicht achterwiel heeft zoveel voordelen. Dus die keuze was snel gemaakt."

"Eén keer ging Tom wel helemaal van rechts naar links over de weg, maar we kenden de gevaarlijke punten die hebben we tijdens de rit steeds doorgegeven."

Rio

Dumoulin had de lange tijdrit voor de Tour al met rood omcirkeld, omdat hij van de olympische tijdrit in Rio de Janeiro zijn hoofddoel heeft gemaakt dit jaar. Volgens Reef stond Rio vrijdag echter even op de achtergrond.

"We weten dat het hoofddoel van Tom na deze Tour ligt, maar vandaag telde maar één ding en dat was deze tijdrit."

Helmantel geeft wel toe dat het sterke optreden van Dumoulin een goed teken is voor de olympische chronorace, die op woensdag 10 augustus op een heuvelachtig parcours wordt verreden.

"Dit was ook een heel lastige tijdrit, dus dit geeft heel veel vertrouwen richting Rio. Maar Tom is op dit moment heel goed en als je in de Tour bent en je zo goed voelt, dan wil je winnen."

Tip de redactie