Sobere huldiging in Tour vanwege aanslag in Nice

De huldiging na de dertiende etappe van de Ronde van Frankrijk stond vrijdag geheel in het teken van de aanslag een dag eerder in Nice, waarbij zeker 84 slachtoffers vielen.

Ritwinnaar Tom Dumoulin en de dragers van de diverse truien verschenen tegelijkertijd op het podium, allen met een rouwband om.

Er was geen muziek en de renners namen naast elkaar plaats voor een minuut stilte, samen met de Tourdirectie.

Dumoulin boekte vrijdag zijn tweede ritzege van deze Tour. Eerder won de Limburger de koninginnenrit in de Pyreneeën na een fraaie solo.

Illuster 

Met zijn tijdritzege treedt Dumoulin in de voetsporen van drie illustere renners: Eddy Merckx, Bernard Hinault en Freddy Maertens. Zij wonnen in het verleden ook in drie grote rondes op rij een individuele tijdrit.

Dumoulin won namelijk vorig jaar in de Vuelta een tijdrit en greep ook begin mei de zege in proloog van de Giro in Apeldoorn.

Dumoulin is de eerste Nederlandse winnaar van een tijdrit in de Tour sinds Erik Breukink. Die won zelfs twee ritten tegen de klok in de Tour van 1990, waarin Breukink als derde eindigde in het klassement.

Hij behoort nu tot het selecte gezelschap renners dat in één Tour een bergetappe en individuele tijdrit heeft gewonnen. De Colombiaan Santiago Botero was in 2002 de laatste die dat presteerde, zocht databureau Gracenote uit.

Lees meer over:
Tip de redactie