Wielrennen

Renners geschrokken van ingestorte kilometerboog

Het peloton was vrijdag behoorlijk geschrokken van de ingestorte kilometerboog op een kilometer van de eindstreep in de zevende etappe van de Tour de France.

"Het was wel even schrikken", beaamde Bauke Mollema na afloop in Lac de Payolle. "Je komt die hoek om en dan ligt Adam Yates op de grond en komt die boog naar beneden."

Door het obstakel op de weg werd een deel van het peloton flink gehinderd. "We hebben daar zeker een halve minuut stilgestaan voordat iedereen erdoor was", aldus Lotto-Jumbo-kopman Wilco Kelderman.

Daarop besloten de renners onderling om gegroepeerd en in een rustig tempo de laatste kilometer af te leggen.

Logisch

"Als zoiets gebeurt, dan heeft het geen zin om elkaar daarna nog aan te vallen. Als de eersten erdoor waren, stonden de laatste nog een halve minuut stil", legde Mollema uit. "Wat mij betreft was iedereen het er wel over eens. Chris Froome zei ook nog: 'stoppen'. Dat lijkt me logisch."

Stef Clement had ook last van de ingestorte kilometerboog. "Wij moesten stoppen. De 'grote meneren' in het peloton besloten daarna rustig naar de finish te rijden."

Ook Kelderman vond die beslissing niet meer dan logisch. "Er kon er maar één tegelijk door, dus als iemand dan gaat wegsprinten, dat werkt natuurlijk niet. Alles wordt toch in dezelfde tijd genomen, dus het heeft toch geen nut."

Motor

Wat er precies gebeurde en of de opblaasbare boog in één keer naar beneden kwam, was voor niemand helemaal duidelijk. "Ik heb het niet gezien", aldus Kelderman. "Toen wij door de bocht kwamen, was opeens die boog daar. De motor zat er ook in vast."

"Het gebeurde vlak voordat wij er langskwamen. Yates reed er nog een stukje voor en die is echt gevallen. Dat is natuurlijk heel klote, dat gun je niemand."

Bekijk alle klassementen en etappe-uitslagen

Tip de redactie