Met de rit van Granville naar Angers begint maandag in de Tour de France een reeks van drie etappes van boven de tweehonderd kilometer. Volgens Roy Curvers horen dat soort lange ritten nu eenmaal bij een grote ronde.

"Een grote ronde zonder lange etappes zou ook raar zijn", aldus Curvers in startplaats Granville in gesprek met NU.nl. "Maar van mij mogen ze het wel wat meer afwisselen; de ene keer een lange dag en de andere dag wat korter."

De ritten van maandag, dinsdag en woensdag zijn respectievelijk 223,5, 237,5 en 216 kilometer lang. De rit van donderdag, de laatste etappe voor de Pyreneeën, is ook nog altijd 190,5 kilometer.

"Wielrennen is nu eenmaal een uithoudingssport", zegt Curvers. "Misschien zal het vandaag niet de meest aantrekkelijke rit zijn om naar te kijken, maar als je in drie weken tijd alleen maar op papier aantrekkelijke ritten stopt, dan wordt het er ook niet leuker op."

Team Sky-ploegleider Servais Knaven sluit zich aan bij de woorden van zijn landgenoot. "Dit is ook de Tour, de Tour is zwaar. Korte ritten zijn vaak attractiever, maar je moet toch van punt A naar punt B, dus als de afstand tweehonderd kilometer is, dan hoort dat er ook bij."

"Het zijn wel lange dagen, bij elkaar ben je elf, twaalf uur onderweg van hotel naar hotel. Ik denk dat niemand ongelukkig zal zijn als de ritten korter zijn, maar het is nu eenmaal zo."

Degenkolb

Waar Sky zich maandag zoals elke dag deze Tour zal richten op het beschermen van kopman Chris Froome, daar hoopt Curvers zijn sprinter John Degenkolb aan een goede uitslag te helpen.

"De sprint loopt iets bergop, dus van alle vlakke etappes is deze sprint misschien wel het meest in het voordeel van John", stelt de wegkapitein van Giant-Alpecin. "Vandaag is een goede kans voor een goede uitslag voor John."'

In het verleden waren de sprints met Marcel Kittel en Degenkolb altijd het belangrijkste doel voor Giant-Alpecin en Curvers, maar dit jaar ligt de prioriteit bij het klassement van Warren Barguil.

"Het verschil met andere jaren zag je in zo'n lastige rit als die van zondag. In het verleden hadden we misschien gedacht dat we daarin zo weinig mogelijk energie wilden verspillen, maar nu moesten we aan de bak om te zorgen dat Warren geen tijd zou verliezen. Maar vandaag zal ik me weer vol op John richten."

De finish van de derde etappe wordt verwacht tussen 17.05 en 17.40 uur.