Peter Sagan sprintte zondag in de tweede etappe van de Tour de France naar de overwinning, maar kort na de finish in Cherbourg-en-Cotentin wist hij niet dat hij gewonnen had.

'’Ik was verrast dat ik won, omdat ik dacht dat er nog twee mannen vooruit reden. Pas na de finish hoorde ik dat de ritzege voor mij was", aldus Sagan.

De laatste etappewinst in de Tour voor de wereldkampioen dateerde van 2013. Sindsdien was hij wel tien keer als tweede geëindigd in de Ronde van Frankrijk

"Het team heeft erg goed voor me gewerkt vandaag", stelde de Slowaak van Tinkoff. "Roman Kreuziger heeft sterk op kop gereden in de laatste 500 meter. Julian Alaphilippe maakte het me moeilijk in de sprint, maar ik kon hem voor blijven."

Door zijn ritzege veroverde de 26-jarige Sagan ook meteen de gele trui, die hij overnam van Mark Cavendish. "Het is mijn eerste gele trui, ik ben er erg blij mee. Een mooi moment."

Glimlach

De kans is groot dat Sagan het geel maandag met succes weet te verdedigen, want dan staat er een vlakke rit op het programma.

De derde Touretappe is 223,5 kilometer lang en daarmee is het één van de langste etappes van deze ronde. De renners starten in Granville en finishen in Angers.

"Het maakt me geen bal uit hoe lang ik het geel houd", zei Sagan, de eerste Slowaakse klassementsleider in de Tour, met een glimlach. "Als ik het ik geel verlies, heb ik altijd nog de groene trui, en anders nog de wereldkampioenstrui."