De Tour de France begon zaterdag met het laagste percentage aan debutanten ooit (16,7 procent), maar bij Lotto-Jumbo zijn er liefst vijf 'rookies'. Zij weten na de eerste etappe direct al wat de Ronde van Frankrijk zo bijzonder maakt.

"Dit is geen Rund um Köln of ZLM Toer, dat had ik snel door. Direct na de start zei ik: 'Nu weet ik wat de Tour is'", glimlachte Robert Wagner, die op 33-jarige leeftijd zijn eerste 'Grande Boucle' rijdt.

"Iedereen zei voor de Tour al tegen mij dat je de eerste week moet doorkomen, dan ben je al half in Parijs."

Wagner vindt met de Nieuw-Zeelander George Bennett en de Nederlanders Bert-Jan Lindeman, Timo Roosen en Dylan Groenewegen nog vier andere debutanten in de bus van Lotto-Jumbo.

Roosen kende zaterdag de meest ruwe introductie in de grootste wielerwedstrijd ter wereld, want de 23-jarige Brabander ging op een paar kilometer van de streep in Utah Beach onderuit.

"Dat was een lullig momentje", stelde Roosen. "Maar het was de hele dag al superhectisch, vanaf kilometer één moet je eigenlijk al vechten voor je plek."

Opschuiven

Groenewegen had ook gemerkt dat de Tour anders is dan alle andere wedstrijden.

"In de Tour kun je niet meer opschuiven in de laatste kilometers", aldus de Nederlands kampioen, die door een bijna-val in de laatste kilometer niet mee kon sprinten en als 23e eindigde in de eerste rit.

"Iedere ploeg wil alleen maar met z'n allen samen rijden. Van opschuiven is dan geen sprake mee, of je moet door het gras heen rijden. Het is wel even wat drukker dan in andere koersen."

In totaal zijn dit jaar 33 van de 198 renners debutanten in de Tour. Dat is absoluut gezien het laagste aantal sinds 1970 (20), maar toen deden er maar honderd coureurs mee.