De eerste poging van de sprinttrein van Lotto-Jumbo in de Tour de France slaagde zaterdag niet, mede door een valpartij van knecht Timo Roosen en een bijna-val van sprinter Dylan Groenewegen.

"Het was heel hectisch", aldus Robert Wagner, die normaal de laatste man is voor Groenewegen.

"Maarten Wynants en Sep Vanmarcke deden het heel goed in de finale. Dylan zat in hun wiel, maar ik raakte met nog zo'n drie kilometer te gaan het wiel van Dylan kwijt. Ik zat er net achter, maar kwam niet meer naar voren. Daardoor misten wij iemand op het einde."

Groenewegen reed vervolgens in volle eindsprint tegen een gevallen Katusha-renner aan, maar de Nederlands kampioen kon zich naar eigen zeggen met enig "stuntwerk" overeind houden. Hij had alleen een schrammetje op zijn kin omdat daar een fiets tegen aan was gekomen.

"Dylan had heel veel geluk in de laatste drie-, vierhonderd meter bij die valpartij vlak voor hem", zei Wagner.

Roosen

Een paar kilometer eerder was Roosen al ten val gekomen, waardoor de Tourdebutant zijn kopman niet meer kon bijstaan in de finale.

"We zaten met een paar man goed bij elkaar, maar ik ging in een klotebochtje op mijn muil. Toen was het voor mij direct klaar, zonde", zei Roosen, die niet verwacht dat zijn verwondingen hem heel veel problemen zullen opleveren.

Door alle tegenspoed kon Groenewegen niet meer meesprinten en kwam hij als 23e over de streep in Utah Beach.

"Het was een wat rare sprint", stelde Vanmarcke. "Omdat we wind tegen hadden, bleef het heel lang gesloten. Pas in de laatste vijf kilometer was het volle bak, dus het was geen typische massasprint."

Overspoeld

De Belg is net als zijn ploeggenoten voor het eerst onderdeel van sprinttrein in de Tour. "Ik wil niet zeggen dat het tegengevallen is vandaag. We gingen vroeg aan waardoor Dylan een tijd lang veilig zat, maar als je dan overspoeld wordt, dan is het moeilijk om weer in positie te komen."

Maandag is waarschijnlijk de tweede kans voor de sprinttrein voor Lotto-Jumbo. De etappe van zondag kent een heuvelachtige finale, die te zwaar lijkt voor Groenewegen.

"Ik zal zondag rustig naar de finish rijden", zei de 23-jarige Amsterdammer, die in aanloop naar de Tour kampte met buikloop, maar daarvan hersteld is.

"Ik voelde me vandaag al beter dan ik had verwacht, had meer power. We gaan de rit van vandaag evalueren en het dan vanaf maandag opnieuw proberen."