Wilco Kelderman begint zaterdag aan zijn tweede Tour de France, maar het voelt meer als zijn debuut. Waar de 25-jarige Nederlander zich in 2015 door fysieke problemen amper kon laten zien, wil hij dit jaar wel opvallen, het liefst als winnaar van een rit.

"Ik heb eigenlijk heel weinig herinneringen aan de Tour van vorig jaar", aldus Kelderman. "Ik moet dus alles nog ontdekken in de Ronde van Frankrijk."

De Amersfoorter viel in zijn Tourdebuut in de tweede en de derde etappe, waarna hij vooral veel in de achterhoede reed en slechts 79e werd in het eindklassement. "Ik heb nooit echt in de koers gezeten. Het was alleen maar volgen en hopen dat ik herstelde."

De Tour van vorig jaar bestempelt Kelderman dan ook vooral als mislukt. "Ik heb mijn kwaliteiten niet kunnen laten zien. Ik hoop dit jaar wel te ontdekken hoe ver kan ik gaan, wat mijn mogelijkheden zijn en hoe goed ik kan zijn in de bergen."

Prijsvraag

Op papier doet de klimmer dat als kopman van Lotto-Jumbo, maar zowel de renner als zijn ploeg heeft al duidelijk gemaakt dat hij niet als traditionele klassementsrenner naar de Tour gaat.

"Ik ga het in de eerste week zeker niet zomaar laten lopen, dat zit ook niet in me. Maar ik ga niet het gedrang opzoeken van een klassementsrenner, de hele dag gecontroleerd van voren rijden met al mijn ploeggenoten om me heen. We hebben ervoor gekozen om ons te focussen op de etappezeges. Dat past ook heel goed bij ons."

Een precieze omschrijving van de rol van Kelderman is echter niet zo snel gevonden. "Misschien moeten we er een prijsvraag voor uitschrijven", grapt ploegleider Merijn Zeeman.

"Noem het een vrije rol, kopman op bepaalde dagen, 'fladderen' zoals Tom Dumoulin zal doen; ik hoop vooral dat Wilco deze Tour een aantal momenten zal hebben waarop de Nederlandse fans hem zullen zien, dat hij echt laat zien wat hij in zijn mars heeft."

"Hij is namelijk gewoon een ontzettend goede renner die op specifieke dagen heel veel kan. Dát moeten we eruit zien te krijgen."

Realistisch

Kelderman geldt al jaren als een van de meest talentvolle klassementsrenners van Nederland en in zijn tweede grote ronde, de Giro d'Italia van 2014, eindigde hij ook als zevende.

"Maar je moet ook realistisch zijn", zegt Kelderman. "Ik kan nu wel zeggen dat ik voor het klassement ga, maar misschien rijd ik dan wel drie weken voor een vijftiende plek. Dan is het mooier om voor ritzeges te gaan."

"Misschien zit een plek in de top tien er in, maar in de Ronde van Zwitserland zag je dat ik een paar mindere dagen had en mijn voorjaar is ook niet zo goed geweest. Ik kan dus niet zeggen dat ik een zekere factor ben voor het klassement."

"Lichamelijk voel ik me top, ik ben goed in vorm, daar ligt het niet aan. Ik moet me alleen nog ontwikkelen als renner en er zijn op dit moment gewoon betere klassementsrenners dan ik."

Kelderman geeft zelf ook toe dat zijn rol nog wat moeilijk uit te leggen is. "Misschien is het na anderhalve week Tour wat makkelijker te snappen, dan weten we meer. Voor mij is het ook allemaal nieuw. Ik ga er onbevangen in en heb veel zin om me te laten zien. Ik kijk ook echt uit naar de eerste lastige ritten."

De Tour gaat op zaterdag van start met een vrijwel vlakke etappe van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach. De eerste rit met meerdere lastige cols is op woensdag in het Centraal Massief.