Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Laurens ten Dam

Wielrennen Ervaren Ten Dam wil kopman Barguil aan goede klassering helpen

Bij Giant-Alpecin zijn de ritzeges in de Tour de France dit jaar van ondergeschikt belang. Een goede klassering voor Warren Barguil is het hoofddoel. Laurens ten Dam moet de Fransman bijstaan in het hooggebergte.
Door ANP/NU.nl

Het is een opvallende trendbreuk van de Nederlands-Duitse ploeg met het succesvolle verleden, waarin de naar Etixx-QuickStep uitgeweken sprinter Marcel Kittel een hoofdrol vertolkte. Door de opkomst van allrounders als Dumoulin en Barguil was het te verwachten dat de teamfilosofie zou worden aangepast.

Barguil zet tijdens zijn tweede Tour in op een plaats bij de beste vijftien in Parijs. Afgelopen jaar eindigde hij als veertiende.

"Met een eindklassering in de top vijftien zou ik tevreden zijn. Ik hoop dat mijn goede benen van de Ronde van Zwitserland niet daar zijn blijven liggen", zei de kopman woensdag lachend, doelend op de derde plaats in de generale repetitie van twee weken geleden.

Ten Dam begint zaterdag voor de achtste keer in zijn carrière aan de Tour de France. De 35-jarige renner is van mening dat Barguil best wat hoger kan inzetten. "Als ik zag hoe hard hij in Zwitserland reed, moet dat makkelijk kunnen. Ik werd al eens negende in de Tour, op acht seconden van de nummer acht. Daartoe acht ik Warren ook in staat hoor", aldus de Groninger.

Momenten

De oudgediende hoopt zijn ervaring veel te kunnen delen. "Een sleutelrol vervullen, nee, zo wil ik het niet omschrijven. Ik probeer er gewoon te zijn voor die jongen, met name op de momenten dat hij het moeilijk heeft", aldus Ten Dam, die al vaker een dergelijke rol binnen een ploeg had.

"In 2008 ben ik op soortgelijke manier gestart, toen als knecht van Denis Menchov. Hoewel het toen niet van me zo expliciet werd gevraagd, wilde ik steeds in de bergen de laatste man zijn die overbleef voor Denis. Terugdenkend aan de Ronde van Zwitserland, geloof ik dat ik me geen zorgen hoef te maken over Warren. Die redde zichzelf heel goed", besloot Ten Dam.


Lees meer over:

Laurens ten DamTour 2016

Aanbevolen artikelen