Wielrennen

Vansummeren moet stoppen wegens hartritmestoornissen

De Belg Johan Vansummeren heeft zijn loopbaan noodgedwongen beëindigd. De 35-jarige renner moet stoppen vanwege hartritmestoornissen.

Hij maakte zijn afscheid woensdag geëmotioneerd bekend tijdens een persconferentie.

Vansummeren stond al enige tijd op non-actief. Tijdens een trainingsstage in januari bleek dat er mogelijk iets niet in orde was met zijn hart.

Een cardioloog ontdekte niets, maar de ploeg wilde geen enkel risico nemen. Hij keerde daarom in februari vervroegd terug uit Oman, op verzoek van de ploegarts van AG2R. Later bleek dat hij last had van hartritmestoornissen.

''Gelukkig vormen deze hartritmestoornissen geen probleem voor mijn verdere leven. Topsport is echter uitgesloten. Fietsen was nooit mijn job, maar steeds een passie. Jammer genoeg moet ik daarvan afscheid nemen", aldus Vansummeren, die in 2011 Parijs-Roubaix won.

"Ik vind het jammer dat dit zo abrupt is gekomen en dat ik nooit de kans heb gekregen om in schoonheid afscheid te nemen van mijn fans."

Meesterknecht

Naast zijn overwinning eindigde hij in Parijs-Roubaix nog drie keer in de top tien (achtste in 2008, vijfde in 2009 en negende in 2012). Ook in andere voorjaarsklassiekers verscheen Vansummeren vaak aan de start, maar meedoen voor de zege of de ereplaatsen zat er nooit in.

Vaak stelde de Belg zich in dienst van de ploeg. Zo nam Vansummeren als 'meesterknecht' negen keer deel aan de Tour de France. In 2010 eindigde hij in het eindklassement van die Franse wielerkoers als 29e.

Lees meer over:
Tip de redactie