Alberto Contador en Peter Sagan delen in de Tour de France het kopmanschap bij Tinkoff.

Dat maakte de Russische ploegeigenaar Oleg Tinkov dinsdag bekend op Facebook. Tinkoff was de laatste formatie die de selectie voor de Franse rittenkoers onthulde.

Contador gaat voor zijn derde eindzege in de Tour, terwijl Sagan zich vooral zal richten op etappezeges en zijn vijfde groene trui als winnaar van het puntenklassement.

De negenkoppige equipe van Tinkoff wordt gecompleteerd door Rafal Majka, Roman Kreuziger, Robert Kiserlovski, Matteo Tosatto, Oscar Gatto, Maciej Bodnar en Michael Valgren.

Rondleiding

De Pools kampioen Majka, de Tsjechisch kampioen Kreuziger, de Kroaat Kiserlovski en de Italiaanse veteraan Tosatto (42) moeten vooral Contador bijstaan in de jacht op het geel.

De Italiaan Gatto moet de sprint aantrekken voor Sagan, terwijl Bodnar zich mag richten op de tijdritten. De Pool mag zich bovendien samen met de Deen Valgren laten zien in de vlakke overgangsetappes.

Eigenaar Tinkov onthulde de negen namen via een ruim veertien minuten durende livestream.

De flamboyante Rus gaf daarbij een rondleiding door zijn kantoor en sloot de bekendmaking van de Tourselectie af met een boodschap voor concurrent Team Sky. "We maken hoe dan ook gehakt van ze."

Evenwichtig

Contador kondigde aan dat hij bijzonder gemotiveerd is in de aanloop naar de Tour. "We werken er al het hele jaar naartoe en ik hoop dat het zich uitbetaalt."

Wereldkampioen Sagan slaagde er vorig jaar niet in om een etappe te winnen, maar was wel vaak dichtbij: liefst vijf keer werd hij tweede. De Slowaak heeft nog geen etappes omcirkeld voor de komende editie. "Maar ik ben ervan overtuigd dat er ritten zijn die passen bij mijn rijstijl."

De Nederlandse ploegleider Steven de Jongh van Tinkoff gelooft in de tactiek met twee kopmannen. "We hebben een evenwichtige ploeg. We hebben renners die beide coureurs kunnen helpen."

De Jongh verwacht bovendien veel spektakel. "Het is moeilijk om vooraf de sleutelmomenten aan te wijzen. De laatste week in de Alpen zal zwaar worden en met twee niet zo vlakke tijdritten en veel klassementsrenners wordt het een spannende Tour."