Door de winst van Dylan Groenewegen zaterdag bij het NK wielrennen op de weg zal Lotto-Jumbo voor het eerst in tien jaar met de Nederlands kampioen aan de start van de Ronde van Frankrijk verschijnen.

Michael Boogerd van Lotto-Jumbo's voorganger Rabobank was in 2006 de laatste renner van de grootste Nederlandse wielerploeg die de kampioenstrui kon tonen in Frankrijk.

"Wij zijn een Nederlandse ploeg en we wilden gewoon heel graag met het rood-wit-blauw naar de Tour de France", aldus Richard Plugge, de teambaas van Lotto-Jumbo, in gesprek met NU.nl.

Groenewegen was voor het NK al naar voren geschoven als de grote favoriet en de 23-jarige Amsterdammer maakte die status waar door op de Brouwersdam de massasprint te winnen.

"Numeriek waren we met Roompot de grootste ploeg, dus de druk lag altijd bij ons, dat weten we", zegt Plugge. "Dan moet je het heel slim en goed spelen. De ploeg heeft echt als ploeg gereden. Ondanks de kritiek die ze onderweg voelden, hebben ze toch vastgehouden aan het plan."

De teambaas doelt daarmee op de gebaren van enkele renners, onder wie Tom Dumoulin, die tijdens de koers duidelijk maakten dat ze het niet waardeerden dat Lotto-Jumbo geen kopwerk wilde doen bij vluchtpogingen.

"Bij zulke reacties moesten onze renners denken: dat moet ik aan mijn laars lappen. Maar dan móét je ook winnen, die druk om het af te maken kwam automatisch bij Dylan te liggen. En dat heeft hij gedaan."

Tour

Groenewegen kan daardoor met een goed gevoel afreizen naar Mont Saint-Michel, waar hij zaterdag zal beginnen aan zijn eerste Tour.Lotto-Jumbo heeft al duidelijk gemaakt dat de sprinter zijn debuut vooral moet zien als een "leerproces" en Plugge is niet bang dat de verwachtingen nu hoger zullen zijn.

"Wij zullen net als bij het NK vasthouden aan ons eigen plan en daar niet van afwijken. Wat dat brengt qua verwachtingen van de buitenwereld, maakt ons niet zoveel uit. Wij gaan gewoon het plan uitvoeren dat we voor hem hebben."

Groenewegen zorgde ook voor een goede afsluiting van een week waarin Lotto-Jumbo de teleurstelling moest verwerken dat kopman Robert Gesink vanwege een blessure niet mee kan doen aan de Ronde van Frankrijk.

"Dat was flink balen, omdat hij onze leider is en opeens een belangrijk deel van ons plan voor de Tour wegvalt", aldus Plugge. "Maar de beslissing om niet naar de Tour te gaan was niet moeilijk, want het ging gewoon niet."