Koos Moerenhout was in 2009 de laatste renner die de grootste wielerploeg van Nederland de nationale titel bezorgde. De zege van Dylan Groenewegen zaterdag op de Brouwersdam zorgde dan ook voor veel blije gezichten bij Lotto-Jumbo.

"We zijn heel opgelucht", aldus de ervaren Bram Tankink (37). "Ik weet niet of de druk vandaag hoger voor ons was doordat onze laatste titel zeven jaar geleden was, maar we zeiden vrijdagavond wel tegen elkaar: 'We gaan hier winnen.'"

De 23-jarige topfavoriet Groenewegen maakte die belofte waar door na 212 kilometer Wouter Wippert (Cannondale) en Wim Stroetinga (Parkhotel Valkenburg) te kloppen in de massasprint.

"Ik ben vooral heel blij", zegt Bert-Jan Lindeman in gesprek met NU.nl. "We hebben er hard voor gewerkt, er de hele dag met de volledige ploeg volle bak voor gereden, dus dit is gewoon super."

Pokeren

Het met dertien renners gestarte Lotto-Jumbo was in vrijwel elke kopgroep van het NK goed vertegenwoordigd en reed vervolgens nooit vol mee op kop. Vluchters kregen daardoor amper een kans op Goeree-Overflakkee.

"We wisten dat we met Dylan een van de snelste mannen, of eigenlijk de snelste man, van het peloton in de ploeg hadden", stelt Lindeman. "Ik heb zelf een paar keer meegezeten en dan kun je het toch wat rustiger aandoen omdat je weet dat er een snelle man achter je zit."

"Het was de hele tijd pokeren om de koers te kunnen winnen en dat is gelukt. Ik vind dat spelletje wel leuk. En het is helemaal gaaf als je het als favoriet dan ook nog waarmaakt."

De lastigste situatie voor de enige Nederlandse World Tour-formatie deed zich voor op een ronde van het einde toen Mathieu van der Poel, Huub Duijn en Boy van Poppel samen met Tankink een voorsprong van vijftien seconden pakten op het uitgedunde peloton.

"Het viel even stil, dus ik dacht: ik ga op kop rijden", legt Tankink uit. "Maar toen reed ik weg en sloten er drie andere renners aan, dat was niet helemaal het plan. Maar ik hoefde niks te doen in die kopgroep, alleen te reageren op mannen die wegreden. Uiteindelijk reden er maar twee mee, dus ik had het redelijk onder controle."

Tour

Het kwartet met Tankink werd onder impuls van Lotto-Jumbo weer teruggepakt. Groenewegen maakte het werk vervolgens af, waardoor zijn ploeg vanaf volgende week zaterdag weer met de rood-wit-blauwe trui mag rijden in de Tour de France.

"Dat is mooi voor Dylan en mooi voor ons", zegt de 27-jarige Lindeman, die net als Groenewegen zal debuteren in de Tour. "Maar Dylan hoeft niks in de Tour. We gaan gewoon koersen en met z'n allen proberen die etappezege te pakken. Wie dat doet, maakt niet zoveel uit."

Tankink, die niet is geselecteerd voor zijn tiende Tour, denkt dat de verwachtingen voor Groenewegen nu wat hoger zullen zijn in de Ronde van Frankrijk. "Misschien wel te hoog. De Tour is een totaal andere wedstrijd dan alle anderen, dus hij zal nog wel voor wat verrassingen komen te staan."

"Maar hij heeft vandaag laten zien dat hij in topvorm is en hij heeft mannen als André Greipel al eens geklopt. Het hoeft maar in één etappe allemaal goed te vallen voor hem."