Tom Dumoulin liet zaterdag in de finale van het NK op de weg even zijn frustratie zien toen Bert-Jan Lindeman in zijn wiel zat en niet mee wilde rijden, maar de renner van Giant-Alpecin snapte waarom zijn concurrent van Lotto-Jumbo de benen stil hield.

"Ik begrijp de tactiek van Lotto-Jumbo zeker, ik had hetzelfde gedaan", zei Dumoulin na de finish op de Brouwersdam tegen NU.nl.

De 25-jarige Limburger zat in de laatste dertig kilometer in een kopgroepje met onder anderen Lindeman, maar doordat Lotto-Jumbo geen kopwerk wilde doen, kwamen de vluchters niet weg. Het leverde een handgebaar en een krachtterm van Dumoulin in de richting van Lindeman op.

"Dat was gewoon even wat frustratie die eruit kwam", glimlachte Dumoulin. "Het was niet echt spel, want ik krijg hem natuurlijk ook niet aan de gang als ik boos word. Maar ik snap Lindeman wel, ik kan ook prima met hem door één deur."

Lindeman was zelf ook niet onder de indruk van het kleine incidentje. "Dat is het spelletje", zei de twee jaar oudere Drent. "Als hij wil rijden, dan moet hij rijden, maar dat moet hij niet op anderen afreageren."

Opboksen

Dumoulin, die woensdag nog Nederlands kampioen tijdrijden werd, wist voor het NK op de weg al dat hij met zijn ploeggenoten zou moeten koersen tegen een overmacht van Lotto-Jumbo, dat met sprinter Dylan Groenewegen de topfavoriet en ook de uiteindelijke winnaar in de gelederen had.

"We probeerden de koers hard te maken en dat lukte ook wel, maar uiteindelijk konden we niet opboksen tegen zo'n groot blok van Lotto-Jumbo", aldus de hardrijder uit Maastricht. "Als zij voor een massasprint willen rijden, dan is dat gewoon heel moeilijk om te vermijden."

"In de Tour de France heb je ploegen van negen man en als daar één ploeg een massasprint wil, dan is het voor een peloton van 200 renners al moeilijk om dat te voorkomen. Hier waren dertien Lotto-Jumbo-mannen op honderd renners, dan wordt het gewoon heel lastig."

Dat kwam ook doordat het parcours op Goeree-Overflakkee volledig vlak was en er niet een heel harde wind stond.

"Natuurlijk, ik wil altijd liever een klimmersparcours, maar daar zijn anderen weer niet blij mee", stelde Dumoulin. "Dus de ene keer is het NK lastig en de andere keer is het zoals dit, dat is nu eenmaal zo."

Ochtendhumeur

Dumoulin had 's ochtends via Twitter nog zijn ongenoegen laten blijken over het feit dat het NK al om 8.30 uur van start ging. Door het vroege begin kon de koers live worden uitgezonden op tv, voordat de EK-wedstrijd Zwitserland-Polen begon.

"Ik had wel een beetje een ochtendhumeur vanochtend", lachte Dumoulin. "Maar ik snap de reden van de vroege start ook wel. Het is beter dat de koers op tv is dan dat we tijdens een EK-wedstrijd rijden en niet op tv zijn. Ik heb me uiteindelijk prima vermaakt vandaag."

Dumoulin zal zich nu gaan richten op de Tour die volgende week zaterdag van start gaat op Mont Saint-Michel. "Ik had voor vandaag of zelfs voor de tijdrit van woensdag geen vragen meer over mijn vorm. Als ik niet ziek word, dan zal ik gewoon in orde zijn voor de Tour."