Dylan Groenewegen is zaterdag in Goeree-Overflakkee voor de eerste keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen op de weg geworden. De renner van Lotto-Jumbo was de sterkste in een massasprint.

Achter Groenewegen legde Wouter Wippert beslag op het zilver. Wim Stroetinga sprintte naar de derde plek. 

Danny van Poppel werd vierde en Barry Markus eindigde als vijfde.

De 23-jarige Groenewegen greep vorig jaar nog net naast de medailles op het NK. Dit jaar was hij één van de favorieten voor de zege en die rol maakte hij waar. De kersverse Nederlandse kampioen maakt zaterdag zijn debuut in de Tour de France voor Lotto-Jumbo. 

Hoog tempo

De 128e editie van het Nederlands kampioenschap begon zaterdag in Zuid-Holland al om 8.30 uur. De organisatie had mede voor dit vroege tijdstip gekozen omdat om 15.00 uur het EK-duel tussen Zwitserland en Polen begint.

Ondanks de vroege start, lag het tempo vanaf het begin al erg hoog. Diverse renners probeerden gedurende de koers weg te rijden uit het peloton, maar dat lukte niet vanwege het enorm hoge tempo. Elke kopgroep werd vrij snel weer teruggepakt.

Met nog één ronde te gaan hadden Mathieu van der Poel, Bram Tankink, Huub Duijn en Boy van Poppel een voorsprong van vijftien seconden op het uitgedunde peloton.

Lotto-Jumbo, dat zich de hele dag rustig hield, reed met de gehele ploeg op kop om de koplopers te achterhalen. Op twee kilometer van de finish was de samensmelting een feit, waarna een massasprint onvermijdelijk was. Na 212 kilometer was Groenewegen de snelste in een massasprint op de Brouwersdam. Hij bezorgde Lotto-Jumbo de eerste nationale titel op de weg sinds 2009.

Afzeggingen

Met het oog op de Tour de France, die op 2 juli begint op Mont Saint-Michel, zegden renners als Wout Poels, Wilco Kelderman en Bauke Mollema af voor de wedstrijd waarin de rood-wit-blauwe trui te verdienen was. Titelverdediger Niki Terpstra en Robert Gesink deden vanwege blessures niet mee aan het NK.