De situatie van Stig Broeckx blijft zorgwekkend. Een maand na zijn zware val in de Ronde van België ligt de Belgische renner van Lotto Soudal nog steeds in coma in een ziekenhuis in Genk.

In een verklaring laat de Belgische formatie zaterdag weten dat de 26-jarige Broeckx zware hersenschade heeft opgelopen in zowel hersenstam als verschillende hersendelen.

"De afgelopen dagen heeft het neurochirurgisch team van het ziekenhuis in Genk de slaapmedicatie bij Stig afgebouwd, in een poging hem uit de comateuze toestand te halen. Stig reageert helaas niet op prikkels zoals geluid of beweging."

"Hij wordt niet meer in kunstmatige coma gehouden, maar bevindt zich in een vegetatieve coma. Op dit moment is het moeilijk te voorspellen of het bewustzijn gedeeltelijk kan terugkeren."

Broeckx was eind mei het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton, veroorzaakt door twee motorrijders.

Broeckx had onder meer twee bloedingen in zijn hersenen. Hij werd in de eerste dagen na zijn val twee keer geopereerd in het ziekenhuis van Aken, om de toenemende druk op zijn hersenen weg te nemen. Later onderging hij ook een ingreep aan een gebroken oogkas.