Tom Dumoulin is woensdag in Middelharnis voor de tweede keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Bij de vrouwen was Annemiek van Vleuten duidelijk de sterkste.

Dumoulin had 59 minuten en 4 seconden nodig voor het parcours over 50 kilometer en was daarmee 34 seconden sneller dan Jos van Emden, die tweede werd.

De Limburger werd in 2014 voor het eerst nationaal kampioen op de tijdrit. Vorig jaar werd hij afgetroefd door Wilco Kelderman. De titelverdediger werd woensdag derde op 1.18. Lotto-Jumbo-renner Steven Lammertink (1:00.56) kwam 34 seconden tekort voor het podium.

Wout Poels, die komende zomer net als Dumoulin in actie zal komen bij de olympische tijdrit in Rio de Janeiro, eindigde als zesde op 2.36 van de winnaar.

Voormalig kampioenen Lieuwe Westra (2012 en 2013), Lars Boom (2008) en Stef Clement (2006, 2007, 2009 en 2011) ontbraken woensdag in Middelharnis.

Rood-wit-blauw

Dumoulin is blij dat hij het rood-wit-blauw over anderhalve week in de Tour de France weer mag aantrekken. "Ik blijf het bijzonder vinden om die trui te mogen dragen."

"Vorig jaar was ik niet helemaal fit teruggekomen uit de Ronde van Zwitserland. Toen merkte ik in Emmen dat ik op 99 procent van mijn normale doen geen kampioen tijdrijden van mijn land kan worden. Met andere specialisten als Jos van Emden en Wilco Kelderman word je dan gewoon afgestraft."

"Dit keer had ik er wel vertrouwen in. Ik wist dat ik fit was en hier voor de titel mee kon strijden. Maar mentaal is het altijd de zwaarste tijdrit van het jaar, gewoon omdat je helemaal uit je normale routine bent."

"Ik ben heel blij dat ik het weer gered heb. Over het hele jaar gerekend, mag ik mezelf denk ik wel de meest constante tijdrijder van het land noemen. Maar je moet het nog wel even doen hier."

Ook Kelderman toonde zich tevreden na afloop, ook al raakt hij zijn driekleur kwijt. "Ik voelde dinsdag de Ronde van Zwitserland nog in mijn benen, al is het lastig te zeggen of dat je hier opbreekt."

Vrouwen

De vrouwen reden een tijdrit van 30,75 kilometer en Van Vleuten legde de race tegen de klok af in de snelste tijd van 38 minuten en 17 seconden.

Chantal Blaak was liefst 1 minuut en 41 seconden langzamer dan de winnares (39.58). Roxane Knetemann werd derde in Middelharnis (40.40).

In 2014 ging de nationale titel ook al naar de 33-jarige Van Vleuten, die in 2012 (zilver) en 2013 (brons) eveneens op het podium eindigde.

Focus

Anna van der Breggen en Ellen van Dijk ontbraken vanwege blessures op het NK. "Natuurlijk had ik graag willen winnen met deze twee rensters ook in het deelnemersveld", reageerde Van Vleuten.

"Ik denk dat het er ook in had gezeten met deze snelheden en de wattages die ik hier weg trap. Ik was nog nooit zo snel. Maar ik ben er eerlijk gezegd ook niet zo mee bezig geweest. Ik zit al weken in een focus puur op deze titelstrijd. Ik heb windtunneltesten gedaan om me nog verder te verbeteren en alle details klopten dit keer."

"In dit specialisme betaalt zich dat uit. Vorige week heb ik bewust de Ronde van Engeland niet gereden, omdat ik helemaal uitgerust wilde zijn voor deze dag. Ik ben heel blij dat ik deze trui weer aan mag trekken, voor mij is het heel bijzonder om de driekleur te dragen."

Komende vrijdag hoopt Van Vleuten zich ook in de strijd om de nationale wegtitel te mengen. "Het zal niet meevallen als enige vertegenwoordigster van mijn team tegen enkele sterke blokken, maar ik heb laten zien dat de vorm goed is en dan is alles mogelijk."

Afwezigen

Titelhoudster Van der Breggen stapte afgelopen zaterdag vanwege een valpartij af in de Aviva Women's Tour in Engeland. De renster van Rabo-Liv is nog niet helemaal hersteld en werd de afgelopen dagen daarnaast wat ziek.

Drievoudig Nederlands kampioene en oud-wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk ontbrak vanwege rugklachten. De renster van de ploeg Boels-Dolmans weet nog niet of ze vrijdag op de weg kan starten.

Beide vrouwen hebben zich al geplaatst voor het onderdeel tijdrit op de Olympische Spelen in Rio.