Maarten Tjallingii reed zondag in de Ster ZLM Toer de allerlaatste race in zijn wielerloopbaan en de 38-jarige Fries hield daar een raar gevoel aan over.

Tjallingii was elf jaar lang profwielrenner op de weg. Sinds 2009 reed hij voor Rabobank, dat later overging in Belkin en Lotto-Jumbo.

"Het is een beetje onwerkelijk nu. Het zal de komende dagen nog wel wel binnenkomen. Het ene moment zijn we aan het koersen voor de overwinning, en dan stap ik over de finish, en dan is het klaar. Heel bizar", aldus Tjallingii tegen de NOS.

"Het is toch elf jaar die ik hier afrond. En dan ook nog op deze manier. Zo hard gewerkt met die mannen de afgelopen week en elke dag meegedaan om de overwinning. En dan het eindklassement winnen. Dat is gewoon geweldig."

Sep Vanmarcke, ploegmaat van Tjallingii bij Lotto-Jumbo, ging in de Ster ZLM Toer met de eindzege aan de haal. De Belg legde daarvoor de basis door zaterdag de koninginnenrit te winnen.

Zwart gat

Tjallingii is er niet bang voor om in een zwart gat te valen. "Nee, ik heb een heleboel leuke dingen gepland de komende tijd. En vakantie, daar ben ik ook erg aan toe. Zonder fiets."

Tjallingii vierde zijn grootste successen in 2006, toen hij in dienst van Skil-Shimano de Ronde van België en de Ronde van het Qinghaimeer in China won. In 2011 werd hij derde in Parijs-Roubaix.

Zijn beste prestatie in een grote ronde was in 2008. Toen eindigde de Fries als 58e in de Ronde van Spanje. De Giro d'Italia reed hij met vijf keer het vaakst.