Wielrennen

Vanmarcke bezorgt Lotto-Jumbo derde ritzege en pakt leiding in Ster ZLM Toer

Sep Vanmarcke heeft zaterdag de vierde etappe in de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven en daarmee de leiding in het klassement veroverd. Het betekende al de derde ritzege voor Lotto-Jumbo.

Eerder was Jos van Emden namens de Nederlandse formatie de beste in de proloog en kwam Dylan Groenewegen in de derde rit als eerste over de streep.

Vanmarcke kwam zaterdag in de koninginnenrit als eerste over de streep in de etappe over 186 kilometer tussen Verviers en La Gileppe. De Belg bleef landgenoot Wout van Aert, wereldkampioen veldrijden, net voor.

De Noor Vegard Stake Laengen van IAM Cycling reed lang vooruit, maar redde het niet.

Vanmarcke verdedigt zondag in de vijfde en laatste etappe tussen Someren en Boxtel over 186 kilometer een voorsprong van vijf seconden op Sean de Bie. Van Emden staat derde in het algemeen klassement, op twaalf seconden van zijn teamgenoot.

Route du Sud

Movistar domineerde zaterdag de vierde etappe in de Route du Sud. De Spanjaard Marc Soler pakte de ritwinst, voor ploeggenoot en klassementsleider Nairo Quintana. Quintana verstevigde daardoor de leiding in de Franse etappekoers die zondag eindigt.

De vierde etappe ging van Saint-Gaudens naar skistation Val d'Azun, waar de finish lag bovenop de Col de Couraduque. Onderweg moesten de renners vier bergen over, waaronder de beruchte Tourmalet van 2115 meter hoog.

De klimmers van Movistar zetten de koninginnenrit naar hun hand. Quintana had een dag eerder de macht gegrepen in de Route du Sud door de individuele tijdrit te winnen.

Tip de redactie