Wielrennen

Kelderman is gele trui in Zwitserland kwijt, ritzege Van Garderen

Wilco Kelderman is de gele trui in de Ronde van Zwitserland kwijt. De kopman van Lotto-Jumbo werd vrijdag op achterstand gereden in de rit naar de top van de Rettenbachgletsjer.

Kelderman begon de zesde etappe met een voorsprong van zestien seconden op de Fransman Warren Barguil van Giant-Alpecin. Hij moest op zo'n zes kilometer van de top lossen en verloor meer dan twee minuten.

De 25-jarige renner had de leiderstrui pas één dag in zijn bezit. Kelderman maakte donderdag nog indruk in de door Pieter Weening gewonnen rit, maar had zichtbaar moeite met de regen en sneeuw die constant neerdaalde.

De ritzege ging naar Tejay Van Garderen. De Amerikaan van BMC ging er in de slotfase vandoor en bleef de Colombiaan Miguel Angel Lopez van Astana en Barguil zestien seconden voor.

Barguil is dankzij zijn derde plaats de nieuwe leider in het klassement. Hij verdedigt zaterdag in een individuele tijdrit over een kleine zeventien kilometer een voorsprong van 21 seconden op Lopez. Zondag is de laatste dag. Dan is er een rit met start en aankomst in Davos.

Tolhoek

De rit van vrijdag ging over 224,3 kilometer, met onderweg liefst 4294 meter klimwerk. Antwan Tolhoek, de Nederlandse leider in het bergklassement, koos opnieuw de aanval.

De renner van Roompot kwam onderweg als eerste boven op de Hochtannbergpass, waardoor hij weer twintig punten toevoegde aan zijn totaal. De 22-jarige Zeeuw liet zich daarna terugzakken tot in het peloton.

Mathias Brändle bleef vooraan het langste over, maar op vijf kilometer van de finish werd hij ingelopen door de klassementsrenners.

Tip de redactie