Wielrennen

Leider Kelderman acht goed klassement 'mogelijk' in Zwitserland

Wilco Kelderman was blij dat hij donderdag de gele leiderstrui overnam, maar wil nog niet speculeren over de eindzege in de Ronde van Zwitserland.

De 25-jarige kopman van Lotto-Jumbo profiteerde van een mindere dag van Pierre Latour, die niet kon volgen op de slotklim naar Amden en zo de leiding in het klassement overdeed aan Kelderman.

"Mooi dat ik de trui heb", reageerde de Nederlander koeltjes op zijn machtsgreep in de Zwitserse rittenkoers.

Vrijdag en zondag staan er nog twee pittige bergetappes op het programma. Tussendoor kunnen de favorieten het verschil maken in een individuele tijdrit. "Daar kijk ik ook naar uit. Een goed klassement moet zeker mogelijk zijn."

Hoogtestage

Donderdag ging de etappewinst naar Pieter Weening. Kelderman zelf kwam op vierenhalve minuut als vijfde over de streep. "Ik voelde me goed vandaag. Ik werd mooi afgezet aan het begin van de slotklim en kon toen goed meekomen. Pas in de laatste honderden meters ben ik gaan versnellen."

Op de slotklim rekende Kelderman af met Warren Barguil en Andrew Talansky. Zij zijn de enige twee overgebleven concurrenten die in het klassement op minder dan dertig seconden staan van de nieuwe leider.

"Hoe hoger hoe beter", blikte de geletruidrager terug op de laatste klim, waarin hij er nog een sprint uit kon persen. "Ik ben goed teruggekomen van hoogtestage, dus dat ben ik nu wel gewend."

Speciale dag

Ploegleider Jan Boven hoopt dat zijn kopman de leiderstrui in het restant van de koers kan verdedigen, maar weet dat de strijd nog allerminst gestreden is in Zwitserland.

"Morgen wordt een speciale dag, we gaan klimmen tot 2700 meter. En boven de 2000 meter is altijd spannend. We hebben gezien dat Kelderman goed is en hopelijk kan hij dat niveau de komende dagen vasthouden."

Tip de redactie