Wielrennen

Weening soleert naar ritzege, Kelderman nieuwe leider in Zwitserland

​Pieter Weening is donderdag op indrukwekkende wijze naar de dagzege gesoleerd in de Ronde van Zwitserland. Wilco Kelderman nam de gele leiderstrui over van Pierre Latour.

De 35-jarige Weening demarreerde met nog ruim zeven kilometer te gaan uit een omvangrijke kopgroep en sloeg vervolgens meerdere aanvallen af op de slotklim richting Amden.

Maximiliano Richeze, de dagwinnaar van dinsdag, kwam op 2 minuten 37 seconden binnen van Weening. Maciej Peterski werd derde op 3.57.

Kelderman kwam op vierenhalve minuut als vijfde over de finish en nam de leiding in het algemeen klassement over van Latour, die niet kon volgen op de slotklim.

De 25-jarige kopman van Lotto-Jumbo verdedigt vrijdag een voorsprong van zestien seconden op Warren Barguil (Giant-Alpecin). Andrew Talansky van Cannondale volgt op negentien seconden van de Nederlander.

Antwan Tolhoek behield zijn leidende positie in het bergklassement. De 22-jarige renner van Roompot pakte weer twintig punten op de beklimming van de Klausenpass.

'Belangrijk'

"Heel mooi om juist in een WorldTour-koers te winnen", jubelde de veteraan Weening, die sinds dit seizoen voor de Nederlandse equipe rijdt na vier jaar bij Orica-GreenEdge.

"Er is hier een sterk deelnemersveld met renners die zich voorbereiden op de Tour en anderen die nog de benen hebben van de Ronde van Italië. Dit is een heel belangrijke zege voor mij en voor de ploeg."

Weening vierde eerder dit seizoen ook al dagsucces in de Ronde van Noorwegen. De Fries schreef ook het eindklassement op zijn naam in Noorwegen.

Roompot mocht dankzij een wildcard deelnemen in Zwitserland. "Voor je gevoel maakt het niet zoveel uit voor welke ploeg je wint. Maar ik ben wel heel blij met de vrijheid die ik bij Roompot krijg. Ik mag hier mijn eigen race rijden."

Eerder op donderdag vierde Roompot Oranje Peloton ook al succes in de Ster ZLM Toer, waar Wesley Kreder de tweede rit op zijn naam schreef in Oss.

Tip de redactie