Wilco Kelderman bezet in de Ronde van Zwitserland momenteel de tweede plaat in het klassement en zijn huidige vorm stemt de renner van Lotto-Jumbo tevreden met het oog op de Tour de France.

De 25-jarige Nederlander kwam woensdag in de vierde etappe in Zwitserland als vijfde over de streep en klom daardoor van de achtste naar de tweede plaats in het klassement.

"We krijgen nog vier etappes. Ik had al wel gehoopt dat ik dit niveau had. Op hoogtestage waren mijn waardes ook goed. Beter dan voorheen", concludeerde Kelderman, die behoort tot de veertienkoppige voorselectie van Lotto-Jumbo voor de Tour.

De Amersfoorter kwam woensdag wel ten val. "Dat was een tegenvaller. Voor mij ging iemand staan en ik bleef achter zijn wiel haken. Je bent uit je focus en mijn fiets was kapot, maar de benen waren goed, dat voelde ik al gelijk, dus ik had nog moraal in de finale. Maar het was heel stom, ik reed juist heel makkelijk die eerste klim op."

De Ronde van Zwitserland gaat donderdag verder met een bergrit over een kleine 163 kilometer van Weesen naar Amden. De rittenkoers eindigt zondag. De Tour begint op 2 juli in Mont Saint-Michel.

Maassen

Lotto-Jumbo-ploegleider Frans Maassen is niet verrast door de goede vorm van Kelderman. "We hadden de lat hoog gelegd en Kelderman heeft bewezen dat hij op een goed niveau is. Hij oogde sterk en we wisten dat dit erin zou zitten", zei hij over de rit van woensdag.

Volgens Maassen is het wel even afwachten wat de gevolgen van de valpartij zijn. "Van een val wordt je nooit beter, dus het is vanavond goed kijken wat de schade is. Maar wat Kelderman op de laatste klim liet zien voorspelt veel goeds."

Eerder moest Robert Gesink, teammaat van Kelderman bij Lotto-Jumbo, de Ronde van Zwitserland verlaten. Hij kwam hard ten val. Gesink behoort eveneens tot de voorselectie voor de Tour.