Wielrennen

Kelderman klimt naar tweede plek in Ronde van Zwitserland

Wilco Kelderman is woensdag naar de tweede plaats geklommen in het algemeen klassement van de Ronde van Zwitserland. Darwin Atapuma soleerde naar de dagzege in de vierde etappe met finish in Cari.

Met nog zes kilometer te gaan sprong de 28-jarige Atapuma weg uit een kopgroep, om vervolgens enkele seconden eerder binnen te komen dan zijn achtervolgers.

Warren Barguil (Giant-Alpecin) moest vier seconden toegeven op de renner van BMC. De Fransman Pierre Latour (AG2R) finishte zeven seconden later in de eerste zware bergrit door Zwitserland.

Kelderman kwam op negen seconden van de Colombiaanse dagwinnaar als vijfde binnen en steeg van de achtste naar de tweede plek in het klassement, met dezelfde tijd als de nieuwe klassementsleider Latour. Zij worden op vijf seconden gevolgd door Geraint Thomas van Team Sky.

Latour nam de gele trui over van Peter Sagan. De Slowaak van Tinkoff kon het peloton niet volgen en kwam op grote achterstand over de eindstreep.

Tolhoek

Antwan Tolhoek (Roompot Oranje Peloton) liet zich woensdag in de eerste grote ontsnapping zien en verzamelde op de eerste klim voldoende punten om donderdag opnieuw van start te mogen gaan als leider in het bergklassement.

Naast Tolhoek zaten ook zijn ploeggenoten Pieter Weening en Michel Kreder mee in de eerste ontsnapping, net als Bram Tankink (Lotto-Jumbo) en Laurens ten Dam (Giant-Alpecin).

De kopgroep bestond aanvankelijk uit 24 renners, maar werd tijdens de beklimming van de Gotthardpass steeds kleiner. Aan de voet van de slotklim richting skioord Cari waren er nog maar vier coureurs over. Daarvan had Atapuma de langste adem.

Tip de redactie