Wielrennen

Duitse wielerlegende Altig op 79-jarige leeftijd overleden

Oud-wielrenner Rudi Altig is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigde de Duitse wielerbond BDR na een bericht in Bild.

Altig, generatiegenoot van Jan Janssen, groeide in de jaren zestig uit tot een wielerlegende in Duitsland die zowel op de baan als op de weg wereldtitels veroverde. Ook droeg hij achttien keer de gele trui in de Ronde van Frankrijk, waarmee hij samen met Jan Ullrich Duits recordhouder is. Altig leed aan kanker.

Altig was de laatste Duitse wielrenner die de regenboogtrui op de weg veroverde. Dat deed hij in 1966 op de Nürburgring waar hij de Fransen Jacques Anquetil en Raymond Poulidir achter zich hield. Twee jaar eerder had hij de Ronde van Vlaanderen gewonnen, in 1968 was hij ook de beste in Milaan-Sanremo.

Altig sloot zijn profloopbaan af in 1971. Als ronderenner maakte hij al in 1962 indruk door de Ronde van Spanje te winnen, in de Tour kwam Altig nooit verder dan de twaalfde plaats in het eindklassement. Wel was hij er goed voor acht ritzeges. In de Vuelta waren dat er zes, in de Giro vier.

Ook op de baan was Altig succesvol. Zo werd hij in 1960 en 1961 wereldkampioen achtervolging. Hij heeft ook 22 zesdaagsen op zijn erelijst.

"Onze eerste Duitse wielerheld, Rudi Altig, is vandaag overleden. Daarmee gaat een wegbereider voor onze sport heen. Rust in vrede'', eerde de Duitse sprinter Marcel Kittel zijn illustere landgenoot op Twitter.

Lees meer over:
Tip de redactie