Wielrennen

Pinot wint koninginnenrit Dauphiné, Froome behoudt leiding

De Fransman Thibaut Pinot heeft zaterdag de koninginnenrit in het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De leiderstrui bleef om de schouders van Chris Froome.

In de slotfase van de zware bergrit over 141 kilometer van La Rochette naar Meribel bleef Pinot in de slotfase over met zijn landgenoot Romain Bardet van AG2R. Hij troefde Bardet af in de eindsprint.

Bardet leek met enkele minuten voorsprong op de groep met favorieten lang op weg naar de leiderstrui, maar in de slotfase liep de marge snel terug. Sky-renner Froome behield daardoor de eerste positie in het klassement.

De uitgedunde groep met favorieten kwam op een kleine minuut van winnaar Pinot over de streep. Daarin zat met Froome, Richie Porte en Alberto Contador onder meer de top drie van het klassement.

Porte en Bardet staan met een verschil van 21 tellen het dichtst bij Froome. Bauke Mollema, voorafgaand aan de koninginnenrit de beste Nederlander in het klassement, moest de favorieten al vroeg in de etappe laten gaan en kwam op grote achterstand binnen.

Zondag staat de laatste etappe in de Dauphiné op het programma. Er wordt tussen Le Pont-de-Claix en Superdévoluy 151 kilometer afgelegd, met onder meer twee beklimmingen van de eerste categorie.

Onrustig

In een onrustige openingsfase probeerden veel renners weg te komen uit het peloton. Dat leverde uiteindelijk een omvangrijke kopgroep van 27 renners op. Vervolgens bleef het een tijdje rustig, maar op de zwaarste beklimming van de dag, de Col de la Madeleine, ontstonden er schermutselingen in het peloton.

Contador, die vrijdag een iets mindere dag kende, ging in de aanval en kreeg onder meer Fabio Aru met zich mee. Zij bleven samen met enkele andere renners even vooruit, maar werden uiteindelijk toch weer ingerekend door het peloton.

Vooraan dunde de kopgroep langzaam maar zeker uit. Aru en Contador probeerden het later opnieuw. De Italiaan van Astana reed naar de koplopers, maar Froomes Sky liet Contador niet gaan.

In de slotfase waren er tien koplopers over, onder wie Bardet. De Fransman rook de gele trui en besloot er op de laatste klim vandoor te gaan. Alleen landgenoot Pinot kon volgen. Bardet greep uiteindelijk naast zowel de ritzege als de leiding in het klassement.

Tip de redactie