Wielrennen

Contador baalt van 'onrechtvaardig' tijdverlies in slotkilometers

Alberto Contador baalt ervan dat hij zijn voorsprong in het algemeen klassement van het Critérium du Dauphiné donderdag verkleind zag worden tot vier seconden vanwege een valpartij in het peloton.

In de slotkilometers richting de eindstreep in Belley ging een aantal renners onderuit, waardoor er een groot gat ontstond in het peloton.

Klassementleider Contador belandde in de tweede groep en kwam negen seconden later over de finish dan dagwinnaar Edvald Boasson Hagen en Chris Froome. Daardoor zag de geletruidrager zijn voorsprong op de Brit slinken van dertien naar vier seconden.

"Het stoort me dat de driekilometerregel hier niet wordt toegepast", klaagde Contador. "Over die negen seconden maak ik me niet zo druk, maar het voelt onrechtvaardig."

Porte

Omdat Contador zelf niet tot de slachtoffers behoorde, kon hij geen beroep doen op de regel die ervoor zorgt dat renners die in de laatste drie kilometer door een val of mechanische pech achterop raken geen tijdverlies lijden.

"Door de val brak het peloton in stukken en kom ik negen seconden later dan Chris over de streep. Het is jammer van die beslissing van de jury", aldus de 33-jarige Spanjaard.

Richie Porte, als nummer twee aan de vierde etappe begonnen, gaf ook negen seconden toe en ruilde daardoor in het klassement van positie met nummer drie Froome.

Contador, die vooraf nog aangaf niet voor het klassement te gaan strijden, won zondag de klimproloog van de Dauphiné. De Franse rittenkoers duurt nog tot en met zondag.

Tip de redactie