Dylan Groenewegen is zaterdag naar de overwinning gesprint in de Heistse Pijl. Maurits Lammertink behield zijn leiderstrui in de Ronde van Luxemburg.

De 22-jarige Nederlander van Lotto-Jumbo kwam na 195 kilometer koersen door België als eerste over de finish in Heist-op-den-Berg.

In de slotmeters werd een kopgroep van dertien renners opgeslokt door het peloton, waardoor een massasprint de beslissing moest brengen.

Daarin rekende Groenewegen ondanks een lekke band af met zijn landgenoot Wouter Wippert van Cannondale. Het podium werd gecompleteerd door de Litouwer Aidis Kruopis, winnaar in 2010.

"Ik werd voor de laatste beklimming afgezet door de ploeg", analyseerde Groenewegen. "Het is mooi dat ik het attente rijden van de ploeg op die manier kon afmaken."

Groenewegen had pas laat door dat zijn band leegliep. "Vier kilometer voor het einde reed ik hard door een gat in de weg. In de laatste anderhalve kilometer voelde ik inderdaad dat mijn band zacht was, maar hij was nog net hard genoeg om te sprinten."

Vierde seizoenszege

Met nog zeven wedstrijden te gaan nam de renner van Lotto-Jumbo bovendien de leiding over in het klassement van de Belgium Cup.

Voor Groenewegen was het al weer zijn vierde seizoenszege. Eerder dit jaar boekte de Amsterdammer dagsucces in de Ronde van Yorkshire, de Driedaagse van West-Vlaanderen en de Ronde van Valencia.

Lammertink

In de Ronde van Luxemburg behield Lammertink de leiding in het klassement. De 25-jarige coureur van Roompot Oranje Peloton kwam op twaalf seconden van de Franse dagwinnaar Anthony Turgis over de streep in Differdange.

Dat bleek voor de Tukker genoeg om zondag opnieuw in de gele trui van start te mogen gaan in de 178 kilometer lange slotrit van Mersch naar hoofdstad Luxemburg.

Lammertink verdedigt een voorsprong van zeven seconden op Turgis. De Belgische oud-wereldkampioen Philippe Gilbert volgt op twaalf seconden van de Nederlander.