Wielrennen

Lammertink nieuwe leider in Ronde van Luxemburg

Maurits Lammertink heeft vrijdag de leiding genomen in de Ronde van Luxemburg. 

De 25-jarige renner uit de Roompot-ploeg greep in de tweede etappe, met de aankomst heuvelop in Schifflange na een pittige klim, net naast de ritwinst. 

Lammertink werd in de sprint geklopt door de Belg Philippe Gilbert, maar mocht als troost wel de leiderstrui aantrekken.

De Tukker had woensdag in de proloog ook al net naast de overwinning gegrepen. Lammertink moest toen alleen de Luxemburger Jean-Pierre Drucker voor zich dulden.

In de bijna 163 kilometer lange etappe van Rosport naar Schifflange deed Lammertink weer mee om de winst, maar opnieuw bleek een BMC-renner net iets sneller.

Op het steile klimmetje naar de finish toonde Gilbert zijn klasse. Dankzij de verdiende bonificatieseconden nam Lammertink wel de leiderstrui over van Drucker.

Glans

De Roompot-renner heeft in het klassement negen seconden voorsprong op Gilbert en de Luxemburger Alex Kirsch. "Volgens mij was Joost Posthuma in 2008 de laatste Nederlander die de Ronde van Luxemburg won. Ik wil hem heel graag opvolgen", zei Lammertink.

"Ik had hier graag gewonnen, dat had deze gele trui nog wat meer glans gegeven. Gilbert was echter te sterk. Er wachten nog twee zware etappes en de eindzege is zeker nog niet binnen, maar ik ga er wel alles aan doen om die te pakken."

Ploeggenoot Huub Duijn staat negende in het klassement, op 24 tellen van Lammertink.

Tip de redactie