Wielrennen

Van Garderen zegt af voor Spelen in Rio vanwege zikavirus

Tejay van Garderen heeft besloten om niet af te reizen naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De BMC-renner maakt zich zorgen over het zikavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor zijn zwangere vrouw. 

Hoewel de Amerikaanse wielerbond de officiële selectie nog niet bekend heeft gemaakt, zegt Van Garderen donderdag alvast niet beschikbaar te zijn.

Vanwege het zikavirus in Brazilië en zijn zwangere vrouw Jessica wil de 27-jarige renner het risico niet nemen. Kinderen van vrouwen die besmet zijn met het zikavirus lopen een grotere kans om geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. 

Amerika mag twee renners selecteren voor de Spelen in Rio die zowel aan de tijdrit als de wegrit mogen meedoen.

"Als Jessica niet zwanger was geweest, was ik zeker gegaan als ik was geselecteerd. Maar nu wil ik geen enkel risico nemen", aldus Van Garderen tegenover Cycling Tips.

Murray

Ook andere potentiele olympiërs hebben al laten weten zich zorgen te maken over het zikavirus in Rio.

Tennisser Andy Murray wil zich eerst verder laten informeren voor hij een besluit neemt over zijn deelname aan de Spelen, terwijl de Spaanse basketballer Pau Gasol erover nadenkt om niet af te reizen naar Rio.

Topgolfer Rory McIlroy meldde woensdag juist dat hij "klaar is om te spelen" in Brazilië. "Door het advies dat ik de laatste tien dagen ontvangen heb, zijn mijn zorgen wat afgenomen."

Lees meer over:
Tip de redactie