Wielrennen

Giant-Alpecin met Ten Dam en Barguil naar Ronde van Zwitserland

Giant-Alpecin gaat met de beoogde Tour de France-kopman Warren Barguil en zijn belangrijke helper Laurens ten Dam naar de Ronde van Zwitserland. De Duitse formatie neemt onder anderen John Degenkolb mee naar het Critérium du Dauphiné.

De 35-jarige Ten Dam, die afgelopen winter overkwam van Lotto-Jumbo, rijdt in Zwitserland zijn eerste Europese koers sinds de Ronde van Catalonië eind maart. In mei was hij nog wel actief in de Ronde van Californië.

De pas 20-jarige Sam Oomen gaat ook van de start in de belangrijke voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk. De jonge Nederlander maakte dit jaar al indruk met de derde plaats in het eindklassement van het Critérium International.

De overige renners in de selectie van Giant-Alpecin voor de World Tour-koers zijn de Duitsers Johannes Fröhlinger en Simon Geschke, de Chinees Cheng Ji, de Zweed Tobias Ludvigsson en de Noor Sindre Skjöstad Lunke.

"We hebben twee hoofddoelen in Zwitserland. Een zo goed mogelijk klassement voor Barguil en we richten ons op etappezeges'', aldus de Deense ploegleider Morten Bennekou. "Warren heeft dit seizoen al laten zien in de bergen goed mee te kunnen. We hebben een sterk team om hem heen verzameld."

De Ronde van Zwitserland begint op zaterdag 11 juni met een proloog van 6,4 kilometer en kent in totaal negen etappes.

Dauphiné

Roy Curvers, Koen de Kort en Ramon Sinkeldam, die net als Ten Dam in de 14-koppige voorselectie zitten voor de Tour, staan zondag aan de start van de Dauphiné, de andere belangrijke voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk.

Veldrijder Lars van der Haar is de vierde Nederlander in de selectie voor de Dauphiné.

De Duitser Degenkolb, de Amerikanen Chad Haga en Carter Jones en de Belg Zico Waeytens completeren het achttal van Giant-Alpecin.

Het Critérium du Dauphiné vindt plaats van 5 juni tot en met 12 juni.

Tom Dumoulin kiest voor een hoogtestage in Spanje en het NK tijdrijden en het NK op de weg als voorbereiding op de Tour.

[[articlelink:http://www.nu.nl/wielrennen/4269952/dumoulin-van-start-in-tour-france.html]]

Lotto-Jumbo

Lotto-Jumbo geeft de jeugd een kans in de Dauphiné. De Nederlandse ploeg neemt onder anderen Steven Lammertink (22) en Mike Teunissen (23) mee naar Frankrijk om ervaring op te doen.

De laatste etappes van de Dauphiné zijn zwaar. Juist in dat gedeelte moeten de jonge renners stappen gaan zetten.

"We gaan over hele zware cols heen en dat hebben sommigen nog niet eerder gedaan'', zegt ploegleider Merijn Zeeman. "Ze moeten agressief koersen, zien te overleven en er sterker van worden. Ze krijgen daar in deze wedstrijd de kans voor.''

Moreno Hofland gaat mee naar Frankrijk om mee te kunnen sprinten in de twee vlakkere etappes. George Bennett, Victor Campenaerts, Martijn Keizer, Alexey Vermeulen en Dennis van Winden maken de selectie compleet.

[[articlelink:http://www.nu.nl/wielrennen/4269952/dumoulin-van-start-in-tour-france.html]

Tip de redactie