Wielrennen

Boonen pleit na ongeluk Broeckx juist voor meer motoren in koers

Tom Boonen komt in de nasleep van het ongeval met de Belgische renner Stig Broeckx van afgelopen zaterdag met een opmerkelijk voorstel: hij wil meer motoren in koers.

Broeckx was het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton tijdens de Ronde van België, veroorzaakt door twee motorrijders die onderuit schoven en heel wat renners meenamen in hun val. 

De 26-jarige Belg hield daar twee bloedingen in zijn hersenen aan over. Hij ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis van Aken.

De internationale wielrenunie UCI kondigde maandag in een reactie aan het aantal motoren in wielerkoersen te gaan beperken. Boonen pleit juist voor meer motoren. 

"Als er meer motoren zijn, moeten die het peloton minder vaak voorbijrijden", zegt Boonen in gesprek met Het Nieuwsblad.

"Het probleem is nu dat zij erg gejaagd zijn. De motoren moeten voor het peloton het verkeer regelen. Lukt dat niet, dan kan de koers niet meer doorgaan", stelt Boonen vast.

Tijdsdruk

"Meer motoren zou voor hen de tijdsdruk wegnemen. Want het peloton passeren is op zich niet gevaarlijk. Op het juiste moment kan dat prima." 

"Het probleem is dat het nu vaak noodgedwongen gebeurt op een moment dat het voor de renners niet goed uitkomt", zegt de wereldkampioen van 2005.

"Meer motoren is een maatregel die makkelijk in te plannen is, die weinig verandert aan de koers en die het voor de motorrijders veel rustiger maakt."

Lees meer over:
Tip de redactie