De internationale wielrenunie UCI heeft Sergio Henao vrijgepleit na nader onderzoek naar onregelmatige waarden in het bloedpaspoort van de Colombiaan.

Onafhankelijke experts hebben geconcludeerd dat er geen reden is om verdere maatregelen te nemen, zo meldt de UCI dinsdag in een persbericht.

De 28-jarige Henao was voorlopig geschorst door zijn ploeg Team Sky sinds het onderzoek half maart begon. Hij zal nu weer ingezet gaan worden door de Engelse formatie.

"We zijn blij maar niet verrast door deze uitkomst", zegt Sky-teambaas Sir Dave Brailsford in een reactie. "We hebben altijd geloofd in Sergio en hij heeft altijd onze volledige steun gehad."

"Dit proces heeft aangetoond dat er nog te weinig kennis is over de fysiologie van renners als Sergio die op hoogte zijn geboren of voor lange tijd op hoogte wonen."

Henao zelf is opgelucht. "Ik ben blij dat het voorbij is. Het was een lastige periode voor mij, maar ik wist dat ik niks fout had gedaan en had er dus vertrouwen in dat de UCI tot deze beslissing zou komen."

Hoogte

Experts wilden extra uitleg van de klimmer over waardes in zijn bloedpaspoort tussen augustus 2011 en juni 2015 Henao komt uit Colombia en woont op grote hoogte. Daardoor zijn de bloedwaarden van de renner mogelijk per definitie anders.

Henao werd in 2014 ook al drie maanden uit competitie gehaald, omdat bepaalde waarden in zijn bloedpaspoort ongewoon waren. Sky liet destijds weten dat het moeite had de waarden te verklaren en deed onderzoek

De Zuid-Amerikaan eindigde in 2012, zijn eerste jaar bij Sky, als negende in de Giro d'Italia. Door zijn schorsing kon hij dit jaar niet starten in de Ronde van Italië.

Dit jaar werd hij derde in de Tour Down Under, zesde in Parijs-Nice en tweede in de Ronde van Baskenland.