De Vlaamse koers Gullegem Koerse experimenteert dinsdag met maatregelen voor auto's en motoren die de veiligheid van de renners moeten vergroten.

"We gaan op het parcours een plaats voorzien waar auto's en motoren de wedstrijd kunnen verlaten en wat verderop weer in de wedstrijd kunnen komen", zegt UCI-wedstrijdcommissaris Jempi Jooren dinsdag tegen Belgische media.

"Dit is een unicum, maar we kunnen op deze manier wel een steentje bijdragen tot meer veiligheid bij renners en volgers."

De nieuwe maatregel, die de naam 'way out en way in' heeft meegekregen, volgt op het zoveelste incident dit jaar met motoren vorige week in de Ronde van België.

In de etappe van zaterdag veroorzaakten twee motorrijders die onderuit schoven een grote valpartij in het peloton. Stig Broeckx was het voornaamste slachtoffer. De 26-jarige Belg ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis van Aken.

"Met deze actie, die hopelijk navolging krijgt bij andere koersen, vermijden we te veel beweging van auto's en motoren in en rond het peloton", aldus Jooren.

Boonen

De UCI maakte maandag al bekend dat het naar aanleiding van de zware valpartij in de Ronde van België het aantal motoren in koersen wil gaan beperken. Ook zou er bepaald moeten worden waar deze voertuigen wel en niet mogen rijden.

Gullegem Koerse is een koers van achttien rondjes van 9,5 kilometer.

Onder anderen Tom Boonen, Fabian Cancellara en Greg Van Avermaet staan aan de start van de race die in het verleden onder meer werd gewonnen door Peter van Petegem en Philippe Gilbert.