Lotto Soudal heeft besloten om deze week weer voor het eerst te koersen sinds Stig Broeckx van de Belgische formatie zaterdag ernstige schade opliep in de Ronde van België.

Broeckx was het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton tijdens de vierde etappe, veroorzaakt door twee motorrijders die onderuit schoven en heel wat renners meenamen in hun val.

De 26-jarige Belg hield daar twee bloedingen in zijn hersenen aan over. Hij ligt nog altijd in coma in het ziekenhuis van Aken.

Lotto Soudal besloot niet te starten in de laatste rit van de Ronde van België, maar komt deze week wel weer in actie tijdens de Gullegem Koerse en de Ronde van Luxemburg.

"De afgelopen dagen zijn voor ons allen een rollercoaster van emoties geweest. Het gevoel van machteloosheid is heel moeilijk om mee om te gaan. Ik heb ondervonden dat thuis zijn geen helende werking heeft om met de onzekerheid en onrust die in elk van ons leeft om te gaan", zegt manager Marc Sergeant maandag.

"Na overleg, onder meer met teampsycholoog Nathan Kahan en een traumapsycholoog hebben we beslist om de komende dagen van start te gaan. Niet zozeer voor een resultaat op zich. Maar als ploeg, met elkaar, voor elkaar en voor Stig."

Steunen

Volgens Sergeant is het rond de situatie van Broeckx juist belangrijk om als ploeg met elkaar op te trekken ente koersen.

"Elkaar steunen en kracht geven, veerkracht tonen en vechten kunnen we het best door samen te komen en samen te praten, met renners en medewerkers. Hoop verbindt ons momenteel. Of zoals de vriendin van Stig het verwoordde: 'Ondanks alles blijf ik in de meest positieve zin denken, dat heeft hij mij echt wel geleerd na al die jaren samen'."

Teamarts Servaas Bingé liet zondag weten dat de situatie van Broeckx nog steeds zorgelijk is en dat er in de komende 48 tot 72 uur meer duidelijk zou worden.