Dries Devenyns schreef zondag de Ronde van België op zijn naam, maar de 32-jarige renner vond eigenlijk dat er na de zware valpartij in de etappe van zaterdag niet meer gefietst had moeten worden.

"Ik heb vooral woede in mij. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat er nog gekoerst werd?", vraagt Devenyns zich maandag af in Het Nieuwsblad.

"Waarom kunnen alle renners niet op dezelfde manier reageren? In het peloton heerst een gebrek aan solidariteit. Het peloton is daarmee cru gezegd een afspiegeling van de maatschappij. Zeer spijtig om dat te ervaren."

"Hadden we zondag niet gekoerst, dan hadden we een duidelijk signaal kunnen geven: zo kan het niet verder. Nu hebben we die kans gemist."

Gestaakt

De etappe van zaterdag werd gestaakt nadat twee motoren een massale valpartij hadden veroorzaakt in het peloton.

Elf renners moesten behandeld worden in het ziekenhuis en van hen is Stig Broeckx er het ergst aan toe. De Belg heeft twee bloedingen in zijn hersenen en wordt in coma gehouden in een ziekenhuis in Aken.

Zijn ploeg Lotto Soudal besloot in de slotrit niet meer op te stappen, maar de etappe ging wel gewoon door. Zico Waeytens won en de leiderstrui van Devenyns kwam niet in gevaar.

Eensgezindheid

"Maar ik had absoluut geen zin om te koersen en ik was zeker niet de enige. We waren met veel", stelt de renner van IAM Cycling. "Als je voor de start een enquête had gehouden in het peloton met de vraag of de renners zin hadden om te koersen, je zou schrikken van de uitslag."

"Maar toch wordt er weer gekoerst. Hoe dat komt, weet ik niet. Er is weer geen eensgezindheid in het peloton. Als ik niet voor een ploeg reed, maar individueel koerste, dan zou ik nooit aan de start zijn verschenen."

De valpartij in de Ronde van België was zeker niet het eerste incident met motoren dit wielerseizoen. Zo werd Broeckx drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne van zijn fiets gereden door een motorrijder, waarbij hij een sleutelbeenbreuk opliep.