Vincenzo Nibali heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De leiderstrui van de 31-jarige renner van Astana werd in de vlakke slotrit met aankomst in Turijn niet aangevallen.

De 21e etappe werd gewonnen door de Duitser Nikias Arndt, die aanvankelijk als tweede eindigde in de sprint van een grote groep.

De renner van Giant-Alpecin kreeg de zege toegekend wegens onreglementair sprinten van Giacomo Nizzolo. De Italiaan week af van zijn lijn.

De laatste rit werd gekleurd door Maarten Tjallingii en Jos van Emden. De coureurs van Lotto-Jumbo fietsten in de finale naar een voorsprong van een minuut, maar het peloton liet het duo niet om de zege strijden.

Van Emden hield het nog het langst vol, maar ook de tijdrijder werd op zes kilometer van de meet ingerekend.

De eindzege van Nibali stond al ruim voor de finish vast. De organisatie besloot het tweede gedeelte van de rit (de lokale rondes in Turijn) niet mee te laten tellen voor het klassement omdat de eerder gevallen regen het toch al gevaarlijke parcours nog gevaarlijker maakte.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk, die in de beginfase van de rit betrokken was bij een valpartij, behield zijn vierde plaats. Nooit eerder eindigde de 28-jarige Brabander zo hoog in een grote ronde.

Toch zal de kopman van Lotto-Jumbo door de valpartij van vrijdag waardoor hij zijn roze leiderstrui af moest staan een bittere smaak overhouden aan de Giro. Tot dat ongelukkige moment in de afdaling van de Colle dell'Agnello leek Kruijswijk op weg naar de eindzege.

Niet alleen Nibali, maar ook de Colombiaan Esteban Chaves en de Spanjaard Alejandro Valverde passeerden de Nederlander in het algemeen klassement. Giro-debutant Valverde deed dat overigens pas in de etappe van zaterdag.

De 21e en laatste rit telde 163 kilometer en begon in Cuneo. In finishplaats Turijn moesten de renners acht keer een circuit van 7,5 kilometer afleggen.

Machtsgreep

Nibali heeft nu vier grote rondes op zijn palmares staan, waarmee hij op Alberto Contador (zeven eindzeges) na de succesvolste actieve renner is in drieweekse rittenkoersen.

De 31-jarige Italiaan won eerder in 2013 al de Giro, was in 2010 de sterkste in de Ronde van Spanje en zegevierde in 2014 in de Ronde van Frankrijk.

De 'Haai van Messina' greep pas zaterdag de macht in de Giro, toen hij Chaves uit de roze trui reed met een aanval in de laatste bergrit. Voorafgaand aan de etappe van vrijdag had Nibali nog een achterstand van bijna vijf minuten op Kruijswijk.

De kans is heel groot dat Nibali in juli ook deelneemt aan de Tour de France, al zal Fabio Aru dan waarschijnlijk als kopman fungeren van Astana.