Steven Kruijswijk heeft zaterdag in de twintigste rit van de Giro d'Italia zijn podiumplek verspeeld. Vincenzo Nibali veroverde de roze trui in de voorlaatste etappe en is zo goed als zeker van zijn tweede eindzege in de Ronde van Italië.

Rein Taaramäe schreef de twintigste etappe op zijn naam. De 29-jarige Est van Katusha maakte deel uit van een kopgroep die veel ruimte kreeg van het peloton en hij kwam zes minuten en 44 seconden voor Nibali solo aan in Santa Anna di Vinadio.

Darwin Atapuma werd tweede op 52 seconden, Joe Dombrowski eindigde als derde op 1.17 minuten.

Kruijswijk verloor in de voorlaatste klim van de dag de aansluiting met zijn concurrenten en eindigde als dertiende op 8.13 minuten van de winnaar.

Alejandro Valverde, die 43 seconden moest goedmaken op de Nederlander, werd zevende op 6.57 en klom zo naar de derde plaats. Kruiswijk gaat als de nummer vier van het algemeen klassement naar Turijn.

De Brabander droeg tot vrijdag de roze trui, maar hij verloor deze in de negentiende rit door een valpartij aan Esteban Chaves.

Zondag volgt alleen nog een vlakke rit naar Turijn, waarin normaal gesproken geen verschuivingen meer zullen plaatsvinden in het klassement.

Nibali

Nibali, die vrijdag door de ritzege weer volledig terug was in de strijd om het roze, moest in de laatste bergrit van 135 kilometer over onder meer drie cols van de eerste categorie 44 seconden goedmaken op Chaves en daar slaagde de Italiaan in.

De kopman van Astana viel aan op de voorlaatste klim van de dag en pakte met wat hulp van zijn ploegmaat Tanel Kangert ruim anderhalve minuut op Chaves, die nog achter Kruijswijk op de veertiende plaats eindigde.

Nibali staat in het klassement 52 seconden voor op Chaves, terwijl Valverde 1.17 minuten toegeeft. Nummer vier Kruijswijk heeft een achterstand van 1.50 op het roze.

De 31-jarige Nibali won de Giro eerder in 2013. Hij heeft ook eindzeges in de Ronde van Frankrijk (2014) en de Ronde van Spanje (2010) op zijn erelijst staan.

Rib

Kruijswijk ging gewoon van start in Guillestre voor de laatste zware rit van deze Giro. De Brabander liep vrijdag bij zijn valpartij in de negentiende etappe een breukje in zijn rib en pijn aan zijn voet en zij op, maar hij wilde doorbijten in de jacht op een podiumplaats.

De kopman van Lotto-Jumbo kon ook prima volgen op de Col de Vars en de Col de la Bonette, de eerste twee klimmen van eerste categorie van de dag.

Met nog twaalf kilometer te gaan, in de laatste kilometers van de voorlaatse klim de Colle della Lombarda, was een aanval van Nibali op roze trui echter te veel voor de gehavende Kruijswijk.

Ook Chaves kon niet volgen en in de afdaling was hij zijn leiderstrui al virtueel kwijt. Op de slotklim van derde categorie liep Nibali alleen nog maar verder uit, waardoor hij de grote winnaar van de dag werd.

Kruijswijk probeerde in de laatste elf kilometer van de etappe zijn podiumplaats nog te verdedigen, maar hij moest Valverde laten gaan, waardoor een zeer sterke drie weken van de Brabander een teleurstellend einde kende.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro