De Belg Stig Broeckx ligt in coma na een zware valpartij zaterdag in de Ronde van België. Hij is in een ziekenhuis in Aken opgenomen. 

Een woordvoerder van de rittenkoers in België, Chris Vannoppen, bevestigt aan Reuters dat de wielrenner in coma ligt. Broeckx heeft twee bloedingen in zijn hersenen overgehouden de crash.

De 26-jarige Belg was het voornaamste slachtoffer van een zware valpartij die werd veroorzaakt door twee motoren in de derde etappe in Ronde van België. Broeckx werd na de val met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Aken gebracht.

De ploegleiding van Lotto-Soudal weersprak in een verklaring de geruchten dat Broeckx een schedelbreuk heeft opgelopen. Wel is zijn oogkas gebroken.

"Het is heel moeilijk om op dit moment prognoses te maken naar volledig herstel'', zei teamarts Servaas Bingé. "De komende 24 uur zal zijn toestand van zeer nabij worden gevolgd.''

De renner van Lotto-Soudal was drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al slachtoffer van een ongeluk met een motor. Broeckx werd toen van zijn fiets gereden door een motorrijder en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op.

Gestaakt

De derde etappe van de Ronde van België werd zaterdag na twee uur gestaakt vanwege de valpartij. 

Het ongeluk gebeurde toen twee motoren het peloton over het fietspad in de afdaling van La Redoute wilden inhalen. Daarbij stopte een motor in het gras. De tweede motor zou erop ingereden zijn, waarna beide motoren in het peloton onderuit gingen. 

De renners weigerden nog verder te rijden omdat er opnieuw motoren betrokken waren bij een valpartij. Eerder dit jaar overleed Antoine Demoitié aan de verwoningen die hij opliep na een aanrijding met een motor en ook in een aantal andere koersen waren motoren de oorzaak van valpartijen.

De overgebleven renners van Lotto Soudal stappen zondag niet meer op de fiets voor de slotetappe in België.

Hersenschudding Asselman

Bij de valpartij waren negentien renners betrokken, van wie er elf naar het ziekenhuis moesten. Onder de betrokkenen zijn de Nederlanders Jesper Asselman, Berden de Vries en Barry Markus van de ploeg Roompot-Oranje Peloton.

Asselman hield een hersenschudding over aan de zware valpartij, volgens de Nederlandse formatie.

Formule 1

Het zware ongeluk in België leidde op de sociale media tot een stroom aan boze reacties van wielrenners. Onder anderen Marcel Kittel en Tom Dumoulin vroegen zich openlijk af wanneer de internationale wielrenunie UCI eens iets gaat doen aan het gedrag van de motorrijders.

''Stel je eens voor dat in de Formule 1 tien safetycars de hele tijd rond de auto's rijden en iedereen met een rijbewijs zich kan aanmelden als chauffeur. Zo is de situatie momenteel in het wielrennen'', aldus Dumoulin.

Devenys

Dries Devenys gaat na twee etappes aan de leiding in de Ronde van België. De Ronde eindigt zondag met een rit van 174 kilometer van Tremelo naar Tongeren.