Steven Kruijswijk is zaterdag ondanks zijn verwondingen van start gegaan in de twintigste rit van de Giro d'Italia.

De 28-jarige Kruijswijk kon in het begin van de laatste zware etappe in Italië meteen aan de bak met een klim van de eerste categorie. Hij kon het tempo van de favorieten goed volgen en bleef in het wiel van leider Esteban Chaves.

De kopman van Lotto-Jumbo vloog vrijdag in de afdaling van de Agnello na een stuurfout over de kop en liep daarbij een breukje in zijn rib en pijn aan zijn voet en zij op. Hij reed vervolgens op achterstand en verloor zijn roze trui aan Esteban Chaves.

Na de etappe liet Kruijswijk zich onderzoeken in het ziekenhuis. Zaterdagochtend werd besloten om Kruijswijk te laten starten in de laatste zware bergrit.

''Het wordt doorbijten, maar ik wil vechten voor mijn podiumplaats", zei de Brabander voor de start van de rit tegen de NOS.

''Ik ga niet zomaar opgeven. Ik heb me wel eens beter gevoeld, maar het gaat. Mijn voet is het vervelendste, daar zet je druk op met fietsen en daar heb je pijn aan. Mijn ribben gaan wel, ik moet alleen niet gaan hoesten of niezen. Gisteravond had ik veel pijn en ik heb slecht geslapen, maar ik heb vanochtend een beetje losgefietst en voel me nu naar omstandigheden oké.''

Strijdend ten onder

Ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo denkt dat Kruijswijk mentaal sterk genoeg is om de zware bergrit in de Giro aan te kunnen. "Je kunt opgeven, maar dan heb je sowieso niets. En je kunt strijdend ten onder gaan met hetgeen je nog in je lijf hebt zitten", verklaarde hij de beslissing.

"Mentaal kun je strijden. Fysiek was hij goed, maar hij heeft natuurlijk een zware val gehad. Hij heeft vanochtend op de roller gezeten en dat viel mee. Er zijn geen echte breuken of ongemakken die hem kunnen schaden als hij rijdt. We moeten nu zien hoe het gaat als hij in de koers zit."

1.05

De renners leggen zaterdag 134 kilometer af tussen Guillestre en Sant'Anna di Vinadio, waarbij er onder meer drie beklimmingen van de eerste categorie wachten.

Orica-GreenEdge-renner Chaves verdedigt een voorsprong van 44 seconden op nummer twee Vincenzo Nibali. Kruijswijk heeft als nummer drie 1.05 achterstand. De renners zijn zaterdag om 12.45 uur gestart.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro