Steven Kruijswijk heeft vrijdag tijdens de negentiende etappe van de Giro d'Italia een kleine breuk in zijn rib opgelopen. 

Dat bleek vrijdagavond na onderzoek in het ziekenhuis. De 28-jarige Brabander heeft ook pijn aan zijn voet en de zij. 

Kruijswijk ging hard onderuit in de afdaling van de Agnello. De kopman van Lotto-Jumbo nam een bocht te ruim, ging over de kop en klapte vervolgens tegen een sneeuwwand.

Door zijn valpartij verloor Kruijswijk de roze leiderstrui aan zijn concurrent Esteban Chaves. Het is nog niet bekend of Kruijswijk zaterdag kan meedoen aan de voorlaatste etappe. Lotto-Jumbo komt zaterdagochtend met een nieuwe medische update.

Ploegleider Addy Engels maakt zich zorgen over de fysieke toestand van Kruijswijk, die vrijdagavond naar het hotel van zijn ploeg strompelde. 

''Je ziet aan de manier waarop hij loopt dat hij veel pijn heeft'', aldus Engels tegen de NOS. ''Met diezelfde voet heeft hij na zijn val nog wel een sterke etappe gereden, maar dat ging natuurlijk op adrenaline. Nu is het anders." 

"Persoonlijk heb ik er geen goed gevoel bij, maar je kan er niets zinnigs over zeggen. Als hij zaterdagochtend opstaat, proberen we hem te laten fietsen op de hometrainer. Dan moeten we kijken hoe het gaat en voelt", besloot Engels. 

Negentiende Giro-etappe in beeld

Zakarin

De Rus Ilnur Zakarin ging vrijdag ook hard onderuit en brak daarbij zijn linkersleutelbeen en schouderblad. De nummer vijf van het algemeen klassement viel eveneens in de afdaling van de Agnello, met 2744 meter de hoogste berg in deze Giro.

Op tv-beelden was te zien dat de renner van Katoesja ineens roerloos in de berm lag, vlak naast een beekje. Zijn kapotte fiets lag meters verderop. Artsen snelden direct toe om eerste hulp te verlenen. 

''Het was een technische afdaling en Ilnur nam wat risico's in de achtervolging op de koplopers'', zei ploegleider Dmitri Konisjev. ''Helaas had hij pech, net als Kruijswijk. Gelukkig is hij ontsnapt aan het ergste.''