Steven Kruijswijk is vrijdag hard onderuitgegaan in de afdaling van de Agnello in de negentiende etappe van de Giro. Daardoor verloor de kopman van Lotto-Jumbo de leiding in de Ronde van Italië.

De Nederlandse rozetruidrager nam een bocht te ruim, ging over de kop en klapte vervolgens tegen een sneeuwwand.

Kruijswijk kon na enig oponthoud zijn weg weer vervolgen op zijn gehavende fiets. De 28-jarige Brabander liep door zijn val wel flink wat tijdverlies op en moest aanvankelijk alleen in de achtervolging bij zijn concurrenten in het klassement.

Nadat hij weer op de fiets zat besloot Kruijswijk, die ook een bebloede elleboog overhield aan zijn klap, even later alsnog van fiets te wisselen.

Na aansluiting te hebben gevonden bij een aantal renners kon hij de achterstand ten opzichte van onder anderen Esteban Chaves en Vincenzo Nibali, met wie hij eerder nog een groep vormde, niet meer goedmaken.

De Nederlander kwam uiteindelijk op 4 minuten en 53 seconden van dagwinnaar Nibali over de streep. Daardoor verloor hij de leiding in het klassement aan Chaves.

Bij de start van de zware bergrit verdedigde de Nederlander nog een voorsprong van exact drie minuten op zijn naaste belager Chaves.

Zakarin

Even na de crash van Kruijswijk ging ook Ilnur Zakarin onderuit. De Rus van Katusha lag enige tijd roerloos op de rotsen naast een beekje, maar kon enige tijd later weer rechtop zitten.

De nummer vijf van het algemeen klassement moest wel de strijd staken en zou volgens de eerste berichten een sleutelbeen gebroken hebben.

De Rus werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij nader onderzocht zal worden.

Volg de etappe via de liveticker