Hoewel er nog enkele zeer zware bergritten op het programma staan, vermoedt Alejandro Valverde dat de strijd om de eindzege in de Ronde van Italië is beslist.

"Ik denk dat Steven Kruijswijk de Giro d'Italia zal winnen, ik wil zelf op het podium eindigen", zegt de 36-jarige Spanjaard in gesprek met Cyclingnews.

"Natuurlijk hebben we nog twee zware dagen voor de boeg, maar het is duidelijk dat Kruijswijk de benodigde kracht en intelligentie in huis heeft. Hij is de sterkste in deze ronde."

Valverde en Kruijswijk waren dinsdag de grote winnaars van de zestiende etappe.

De kopman van Movistar versloeg de renner van Lotto-Jumbo in een sprint-à-deux in het gevecht om de dagzege, maar de rozetruidrager kon daar nauwelijks om treuren aangezien hij goede zaken deed in het klassement. Nummer twee Esteban Chaves volgt al op drie minuten en nummer drie Valverde moet 3.23 minuten goedmaken.

"Voorafgaand aan deze ronde had ik twee grote doelen: een etappe winnen en op het podium eindigen. Eén zaak is gerealiseerd, nu zet ik alles op alles om mijn andere wens in vervulling te laten gaan", aldus de Spanjaard.

Nibali

Valverde is niet zozeer bezig met het smeden van een plan om Kruijswijk van de troon te stoten, maar let vooral op de ambities van Vincenzo Nibali, die de vierde plaats bezet in het klassement.

"Een renner met de klasse van Nibali zal ongetwijfeld nog gaan aanvallen. Het is jammer dat ik afgelopen zaterdag veel tijd verloor, maar het heeft geen zin om terug te kijken. Voorlopig ben ik tevreden met mijn etappezege."

Woensdag staat er een vlakke etappe op het programma in de Giro. Tussen Molveno en Cassano d'Adda moet het peloton 196 kilometer overbruggen.